Otvorena u BKC-u
96

Zavirite u nevjerovatnu izložbu "Le Fantome de la liberté" Džejlane Karaman Pašić

I. B.
Džejlana Karaman Pašić otvorila izložbu "Le Fantome de la liberté"
Džejlana Karaman Pašić otvorila izložbu "Le Fantome de la liberté"
Multimedijalna izložba "Le Fantome de la liberté" autorice Džejlane Karaman Pašić otvorena je u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Izložba je otvorena performansom autorice, ali i obraćanjem direktora BKC-a Jasmina Durakovića, te profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Danisa Lana Fejzića.

U osvrtu na značaj i značenja ove izložbe, Fejzić je kazao kako ljepota ove postavke, idejno i filozofski, ali i estetski i vizaulno počiva u momentu koji tjera gledaoca da propituje sebe i ono sa čime se suočio.

"Značenja su golema, prije svega ona propituju vlastito unutrašnje svjetlo i vlastiti mrak, demone i vlastite sile dobra, koje autoricu na kraju i motiviraju na kreativni poduhvat. Vizualno (dopadljivo – zastrašujuće) je u stalnoj i uspješnoj korelaciji sa porukom filozofskog i duhovnog autoričinog Ja. Njen materijalizirani stav da funkcionalno i svrsishodno ostvarenje nužno počiva na oslobađanju istinski provocira promatrača da, barem na čas, iskusi zanosni poziv na ples s fantomima/anđelima… uz spoznaju da fascinacija za mitskom slobodom nerijetko uzrokuje i gubitak sebe", ističe Fejzić.

[VSLIKA]7[/VSLIKA]

"Dualnost Džejlaninog metafizičkog govora i njemu prirođene poruke/poziva publikumu je svakako nešto što naslućuje i njen sopstveni, budući kreativni život te osobnost. Nesumnjivo se radi o kreativnom putu vrijednom praćenja", zaključuje on.

Le Fantôme de la liberté (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju.

Izložba je otvorena svakim danom od 10:00 do 19:00 sati u BKC-u.