Najizvođenija ikada
10

Zavirili smo na probu operete "Kneginja čardaša" u NPS

Klix.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo uveliko traju pripreme za spektakularnu operetu "Kneginja čardaša" koja će nakon gotovo 15 godina ponovo biti izvedena na sceni NPS-a. Zavirili smo na probu solista i hora Opere i zatekli smo sjajnu atmosferu.

Najpopularnija i najčešće izvođena svjetska opereta "Kneginja čardaša“ je vesela priča o zabranjenoj ljubavi između kabaretske plesačice Sylve Varescu i mladog kneza Edwina Ronalda. Ova opereta ujedno je i kritika lažnog morala i svjetonazora malograđanskog društva. Uz zvuke poznatih arija i dueta u taktu valcera i mađarskog čardaša, te nizom komičnih situacija predočena je priča jedne ljubavi protiv koje su se svi urotili, ali koja na kraju, ipak, pobjeđuje.

Nakon premijere u Beču 1915. godine "Kneginja čardaša" je 1916. izvedena i u Pešti, a zatim je doživjela slavu planetarnih razmjera. Samo tokom 1917. godine izvedena je 12.000 puta širom svijeta.

Premijerno izvođenje ove atraktivne operete u NPS-u planirano je za četvrtak, 22. juna u 19:30 sati, dok u prvoj reprizi možete uživati u subotu, 24. 6. u 19:30 sati.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere, Balet i Drama NPS, uz pratnju sjajnog orkestra Sarajevske filharmonije kojim će dirigovati Dario Vučić. Atmosferu su uljepšali Miki Trifunov i Jasmin Bašić.

"Dozvolite da vas odvedemo u drugi, ljepši i romantičniji svijet sa našom Kneginjom čardaša", poručuju iz NPS-a.