Postavka do 10. juna
3

Zavičajni muzej u Goraždu: Otvorena izložba "Ana Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas"

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Zavičajnom muzeju u Goraždu postavljena je izložba "Ana Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas". Osmišljena u okviru istoimenog projekta koji se već dvije godine realizuje u BIH, do sada je prikazana u brojnim gradovima.

Njenu postavku u Goraždu organizirali su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH i Kuća Anne Frank uz podršku Fondacije Konrad Adenauer – predstavništvo u BiH.

Putujuća izložba ''Ana Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas'' čiju izradu je finansirala Evropska unija, na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktuelizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu. Upotpunjena je sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji BiH u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz BIH.

"Vršnjački edukatori, 15 učenika iz goraždanske MSŠ "Enver Pozderović" koja je partner u organizaciji izložbe su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba", ističe Semra Forić, projekt koordinator Inicijative mladih za ljudska prava BIH .

Upravo mladi daju posebnu notu ovoj izložbi kroz koju posjetioce vode u ulozi kustosa.

"Sretni smo što je ovakva izuzetno značajna i kvalitetna izložba došla u naš grad i što joj je domaćin Centar za kulturu. Prvenstveno zamišljena da probudi različita osjećanja kod mlađe publike, učenika osnovnih i srednjih škola, jer univerzalna poruka koju nosi izložba prvenstveno se treba prenijeti na njih. Činjenica je da smo svi mi ponekad nijemi posmatrači svih stvari i dešavanja oko nas. Poruka izložbe je da trebamo biti humani i u najtežim trenucima, i u vremenima kada je ljudskost na ispitu, spašavati jedni druge", smatra Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu.

Izložba govori o djevojčici koja je u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta a rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju antižidovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Ana umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba "Ana Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas" prikazana je u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, Maglaju, Odžaku, Jajcu, Gradačcu i Zenici. Njena postavka u Goraždu trajat će do 10.juna, a biće prikazana i u drugim bh. gradovima.