Likovna smotra
166

Zatvorena izložba "Mali format", skulptor Samir Sućeska prvonagrađeni autor

FENA
(Foto: FENA)
Tradicionalna selektivna likovna smotra "Mali format 2017." zatvorena je u Sarajevu prigodnom svečanošću u galeriji "Roman Petrović".

Umjetnički žiri je gotovo jednoglasno nagradio skulptora Samira Sućesku kao autora najboljeg rada. Priznanje mu je uručio direktor galerije Danis Fejzić i za kraj novembra najavio samostalnu izložbu radova prvonagrađenog.

Po Fejzićevim riječima, žiri je ovom nagradom izrazio poštovanje autorovom prepoznatljivom "rukopisu", pečatu koji ostavlja u svemu što umjetnički stvara. Kriterij je bilo njegovo umijeće rada u kamenu, u ovom slučaju granitu, insistiranje na “propitivanju kamena kao medija i materijala”.

Prvonagrađeni je rekao da ga je odluka žirija veoma iznenadila, toliko da se zapitao “zašto baš ja?”. Nije mala stvar dobiti prvu nagradu na izložbi kao što je “Mali format”, kaže on i dodaje da je po saznanju o odluci žirija, bio u nevjerici, s pomiješanim osjećanjima sreće i panike.

Likovna smotra“Mali format 2017.” otvorena je 26. decembra prošle godine. Direktor galerije “Roman Petrović” tada je kazao da izložba sadrži sublimirano godišnje stvaralaštvo istaknutih članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, predstavljeno u karakterističnom malom formatu.

Na izložbi su bili zastupljeni klasična grafika, slikarstvo, skulptura, slike, instalacije, a autori su se predstavili na način koji definira njih kao stvaraoce.