Široki Brijeg
0

Zatvorena izložba crteža i grafika Antona Cetina

FENA
U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu danas je zatvorena izložba crteža i grafika Antona Cetina.

"Slikar je u svoje radove udomio lik nenametljive žene, Eve, simbola života u kozmičkim prostranstvima-nasuprot zlouporabama žene kao objekta, kao zavodnice i razvratnice", opisuje autorove radove hrvatski i bosanskohercegovački esejist i likovni kritičar fra Vandelin Karačić.

"Poput Homerove Helene Trojanske, Cetin je ženu je odvojio od trivijalnosti i grubosti i idealizirao je. Lik joj je geometrijski pojednostavio i odveo u slikarski mit u kojem ona živi kao ljepota i predmet čežnje, kao vrijednost i obećanje. Bilo da lice žene slika gledano sprijeda ili sa strane Cetin uvijek slika 'pune' oči ili oko stilizirano i jasno, neizostavno naglašavajući zjenicu ili zjenice kao izlazak iz bezličnosti kao znak da je žena neko središte i dar svijetu", objašnjava fra Vandelin Karačić.

O Antonu Cetinu koji je rođen u Bojani, u Republici Hrvatskoj, 1936. godine, a živi i radi kao profesionalni umjetnik od 1968. godine u Torontu, u Kanadi, snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova.

Za svoj rad od Vlade Republike Hrvatske primio je dva odličja: Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i Red hrvatskoga pletera za osobit doprinos i ugled Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana.

U Čazmi je 2001. godine otvorena galerija "Anton Cetin" sa stalnom postavom njegovih djela.