Kultura
0

Zatvorena izložba bh. umjetnika u Piacenzi

Sarajevo-x.com
(Foto: Samir Hadžić)
U italijanskom gradu Piacenca je u nedjelju zatvorena izložba bh. autora. Izložba je otvorena 3. juna povodom obilježavanja 150. godišnjice od ujedinjenja Italije. U dvoranama dvorca Farnese izložbu je vidjelo više od dvije hilade posjetitelja.

Priliku da izlažu svoje radove su imali mladi umjetnici Dijana Čopelj, Jasna Čolić, Ena Mulavdić, Fedža Lukovac i Hana Popaja, kao i poznati bh slikari Ahmet Ibukić, Slavko Medunić, Samir Hazbić, Enes Lević i Ruža Gagulić. Ova zadnja dva autora zive i rade u dijaspori; Enes Lević u Švedskoj a Ruža Gagulić u Italiji. Pored BiH umjetnika u Piacenzi su izlagali i dvoje autora iz Italije slovenačkog porijekla, Loretta Dorbolò i Franko Žerjal.

Izložba je organizirana na inicijativu udruženja koje okuplja iseljene bh. građane "Bosna i Hercegovina oltre i confini - Bosna i Hercegovina izvan granica“ i uz nesebično zalaganjepoznatog humaniste I predsjednika ovog udruženja, Medage Hodžića.

Pokrovitelj izložbe je bilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a manifestaciju su podržale italijanske institucije ove provincije i Regije Emilia-Romagnia.

Na zatvaranju prisutnima se obratila konzulica u Generalnom konzulatu BiH u Milanu, Azra Popović i zahvalila na dobroćinstvu koje je ova regija pružala našim građanima uvijek kada im je trebala pomoć.

“Kulturni mostovi su najčvršći i posebno je važno raditi na podršci svemu onome što ih može sačuvati I učvrstiti. Regija Emilia je to radila sve ove godine sa puno razumijevanja i sa uvijek ispruženom rukom podrške i prijateljstva. Ova izložba je bila mali dar i naša pružena ruka građanima ovog grada I ove regije”, kazala je na zatvaranju izložbe konzulica Popović.

U ime italijanskih institucija organizatorima i umjetnicima se obratio Stefano Peducci, predsjednik odjela za kulturu Općine Piacenza, zahvalio na ovom vrijednom poklonu u povodu 150. godišnjice ujedinjenja Italije.

“Italija će i dalje biti prijatelj Bosni I Hercegovini I u budućnosti ćemo se truditi da govorimo istim jezikom, a to je jezik kulture i umjetnosti. Na ovaj način najlakše ćemo otvoriti sva vrata i biti jedni drugima bliski.”, rekao je tokom obraćanja na zatvaranju izložbe.

Djela Slavka Medunića, Enesa Levića i Ruže Gagulić biće potom prenošena u Goriziu, a gdje će 24. juna u SKD (Slovenačkom Kulturnom Domu) biti otvarena nova izložba zajedno sa slovenačkim autorima: Loretta Dorbolò, Franko Žerjal i Aleksandar Peca. Ovako se nastavlja realizacija projekta “Ja, oni i drugi - multikulturalni dijalog” započet u Rimu izložbom održanom u Muzeju Trastevere od 18. do 30. marta 2011. godine. U subotu navečer održano je kulturno veče u dvorištu dvorca Farnese gdje su učestvovali, između ostalih dvije folklorne grupe KUD Zlatni Ljiljani i Mladost čiji članovi žive i djeluju u Austriji. Uz igru i pjesmu čitani su tekstovi nekih italijanskih i BiH pisaca. Večer je vodila Enisa Bukvić, pisac i predsjednica udruženja Zajednice građana BiH u Rimu.