Kultura
0

Zatvoren ''Festival prijateljstva - Goražde 2008.''

FENA
Uz zvuke festivalske himne ''Pruži mi ruku prijatelju'', spuštanje festivalske zastave i veliki vatromet sinoć je svečano zatvoren XI internacionalni ''Festival prijateljstva - Goražde 2008.''

Ova jedinstvena tradicionalna manifestacija u gradu na Drini u prvih deset dana augusta ugostila je više od 1.500 učesnika iz 25 zemalja sa četiri kontinenta, a Festival je zatvorenim proglasio predsjednik organizacionog odbora, načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović.

''Hvala vam za svu podršku i ponosan sam na vas što ste bili dobri domaćini. Hvala svim gostima i prijateljima Festivala prijateljstva koji su i ove godine siguran sam ponijeli prelijepe utiske iz ovog našeg prelijepog grada'', rekao je prvi čovjek općine Goražde, nakon čijih je riječi uslijedio veliki vatromet kojim je Goražde ispratilo ovogodišnji Festival.

Svečanom zatvaranju prethodila je tradicionalna smotra folklora uz učešće 13 folklornih društava iz BiH, Srbije, Turske i Kosova čijih je oko 500 učesnika najprije prošetalo u svečanom defileu ulicama grada.

Na centralnoj pozornici festivala uslijedila je potom noć u kojoj je predstavljena ljepota tradicije i običaja područja iz kojih dolaze učesnici smotre. Pored domaćina Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde, kulturno-umjetničkih društava Azot Vitkovići i Polet Ustikolina, učesnici smotre bili su i KUD Mladi metalac iz Hadžića, Sandžak iz Novog Pazara, KUD Izudin Mulabećirović Izo Jelah-Tešanj, BZK Preporod Konjic, KUD Bratstvo Ripač -Bihać, KUD Osman Džafić Prijedor, KUD Vinjani iz Imotskog (Hrvatska), Tutin iz Srbije, Filizner iz Prizrena - Kosovo te KUD Gazi Emir iz Turske.

Ovogodišnja smotra folklora u okviru Festivala prijateljstva, kao jedan od ukupno šest događaja u BiH, pronašla je svoje mjesto u CIOFF-u globalnoj Asocijaciji organizatora folklornih festivala i tradicijskih umjetnosti koji djeluje u okviru UNESCO-a, koja djeluje na području zaštite kulturne baštine naroda svijeta, promoviranja kroz festivale folklora i izgradnju kulture mira kroz poznavanje i poštivanje tuđe tradicionalne kulturne baštine.

Kako je kazala predsjednica Savjeta CIOFF-a za BiH Anka Raič koja je sinoć zajedno s Gul Fundom direktoricom Kulturno-umjetničkog centra Gazi Emira spustila festivalsku zastavu, smotra folklora kao i sam festival već odavno su zadovoljili sve kriterije koje nalaže CIOFF.

''Goraždanski festival je uistinu napravio mnogo. Bila sam na mnogo međunarodnih festivala, ali mislim da trenutno u BiH nema jačeg festivala i vjerujem da će to prepoznati i BiH i dati potporu ovom događaju kako bi on nastavio još više da živi i da se razvija'', kazala je Raič.

Pored smotre foklora, i ovogodišnji festival obilovao je brojnim sadržajima za sve generacije i ukuse. Priređeni su brojni koncerti svih muzičkih žanrova, pozorišne predstave, književne večeri, modne revije, performansi, radionice i brojne zabave za djecu uz neizostavni maskembal. Također, održani su i moto susret, zatim susreti likovnih umjetnika kroz likovnu koloniju i brojni drugi sadržaji.

Organizator festivala tradicionalno bila je Općina Goražde u saradnji s brojnim drugim ustanovama i sponzorima.