Kultura
0

Zatvoren festival komedije "Mostarska liska 2010."

FENA
Šerif Aljić (Foto: RTM)
Šerif Aljić (Foto: RTM)
Dodjelom velikih nagrada "Mostarska liska" sinoć je završio 8. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2010.", a koji se u Narodnom pozorištu u Mostaru održavao od 21. travnja.

Festival je zatvorila potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić, koja je izrazila nadu za napretkom u kulturnom životu te boljim uvjetima za rad svim glumcima.

"Veliku Mostarsku lisku" za najbolju glumicu osvojila je Snežana Štikić iz Narodnog pozorišta Republike Srpske u predstavi "Ženidba i udadba", a za najboljeg glumca Mirvad Kurić u predstavi "Građanin plemić" Narodnog pozorišta iz Tuzle.

Najbolja predstava u cjelini po ocjenama žirija i publike je "SHAKEspeare na Exit" Teatra Exit iz Zagreba.

Nakon svake odigrane predstave tijekom festivala dodijeljene su i "male liske" koje su dobili Mirsad Elezi iz Narodnog pozorišta Mostar u predstavi "Nije čovjek tko ne umre", Mirvad Kurić iz Narodnog pozorišta Tuzla u predstavi "Građanin plemić", a ravnopravnu nagradu u koprodukcijskoj predstavi Teatra Kabare Tuzla i kazališta "Zorin dom" iz Karlovca u predstavi "Vidimo se u Budimpešti" dobili su Haris Mrkonja i Gordana Džepina.

Također, "malu lisku" dobio je Nerman Mahmutović u predstavi "Sex, laži i divlje guske" u izvođenju Narodnog pozorišta Zenica, Snežana Štikić u predstavi "Ženidba i udadba" u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, te ravnopravnu nagradu posljednje natjecateljske večeri glumci Teatra Exit iz Zagreba u predstavi "SHAKEspeare na Exit" Živko Anučić, Marko Makovičić i Jerko Marčić.

Nakon svečanog zatvaranja Mostarske liske, koja je ove godine bila posvećena glumcu Žanu Maroltu, upriličena je predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva "Žaba", u režiji Elmira Jukića.