Sramota za državu
0

Zatvara se Umjetnička galerija BiH!

Sarajevo-x.com
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, institucija od državnog značaja za zaštitu i promociju kulture i likovne umjetnosti, nakon 65 godina bogatog i neprekinutog djelovanja, primorana je prestati sa radom za javnost.

UGBIH je najstarija bosanskohercegovačka institucija koja se bavi likovnom umjetnošću. Osnovana je 1946. godine. Danas čuva preko 6.000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a svojim brojem djela parira brojnim muzejima u regionu i šire.

O važnosti ove instutucije, osim broja djela, svjedoče i bogate kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i Likovni arhiv "NADA". Osim pomenutog fundusa UGBiH sadrži i bogato odjeljenje dokumentacije i biblioteke, važan centar za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti bosanskohercegovačke umjetnosti. Jedinstvena je i po restauratorskoj radionici, u njenom sastavu, koja je opremljena najsavremenijom opremom u BiH.

  "Situacija u kojoj se Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine nalazi proteklih 15 godina, a koja je kulminirala zadnjih mjeseci, primorala nas je da donesemo odluku da od 1. septembra 2011. godine zatvorimo za javnost", saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.