Teška ekonomska situacija
770

Zatvara se najveća knjižara u Bosni i Hercegovini

Piše: E. G.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Knjižarsko-izdavačka kuća Šahinpašić iz Sarajeva je primorana zatvoriti najveću knjižaru u BiH u ulici Vladislava Skarića 8, u sarajevskoj općini Stari Grad, jer teška ekonomska situacija u državi i visoke dažbine koje plaćaju onemogućavaju njen daljnji rad.

“Osim opće situacije u državi, koja je teška, drugi i najveći razlog je nerazumijevanje općinskih organa za djelatnost kojom se mi bavimo. Pokušavali smo u nekoliko navrata isposlovati sniženje mjesečnog zakupa prostora, međutim, to se nije desilo. Tretirani smo kao i sve visokokomercijalne firme, poput banaka i slično. U suštini, nama je naplaćivano 30 KM po kvadratu i naš promet to više nije mogao podnijeti. Knjižara posljednjih godinu dana posluje praktično s gubitkom i morali smo se odlučiti na ovaj korak, jer bi nastavak rada bio samo produžetak agonije. Kada se načelniku u Starom Gradu obratite sa ovim problemom, on prebaci lopticu na Općinsko vijeće i tako ukrug, dok u Centru imate jasnu odluku koja kaže da se prostori u kojima se odvija kulturna djelatnost plaćaju pet KM po kvadratu”, rekao je za Klix.ba Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TDK Šahinpašić.

Kako nam je rečeno iz ove izdavačke kuće, oni će u narednom periodu nastojati pronaći adekvatan prostor u općini Centar. Dok se to ne desi, prodaja knjiga će se vršiti na druge dvije lokacije, u već postojećoj knjižari u Koševskoj ulici i još neko vrijeme u ulici Sime Milutinovića.

“Nažalost, morali smo se oprostiti od desetak kolega koji su radili u našoj firmi, konkretno, njih šest je radilo u velikoj knjižari, a smanjili smo i broj radnika u direkciji. To je rezultat smanjenja kupovne moći građana i uvođenja PDV-a na našu djelatnost u iznosu od 17 posto”, kaže Šahinpašić.

Budući da se velika knjižara u ulici Vladislava Skarića 8 zatvara 20. juna, do tada će svi zainteresovani knjige moći kupiti po znatno sniženim cijenama, čak do 80 posto.

“Samo u toj knjižari imamo 22.000 naslova. Sve građane koji to žele pozivamo da do 20. juna dođu i kupuju knjige po maksimalno sniženim cijenama”, poručio je Šahinpašić.