|

"Zašto se Benerđi ubio?" u Narodnom pozorištu Sarajevo

"Zašto se Benerđi ubio?" u Narodnom pozorištu Sarajevo
0
S
Sarajevo-x.com
13.3.2012. u 12:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Zašto se Benerđi ubio?" u Narodnom pozorištu Sarajevo
Zahvaljujući saradnji Festivala "Sarajevska zima" i Ambasade Republike Turske, publika će 18. marta u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo imati priliku pogledati izuzetne umjetnike iz Državnog teatra Turske.
"Zašto se Benerđi ubio?" je duga poema svjetski poznatog turskog pjesnika Nazıma Hikmeta koja je kasnije dramatizirana. Priča se dešava u Indiji u vrijeme kad je bila britanska kolonija. Pisana je globalnim jezikom i govori o svim potlačenim društvima. Predstava je protiv imperijalizma i govori o ljudima koji žrtvuju sebe kako bi uništili njegove korjene. Naglašava uslove u kojima bi revolucionar imao pravo da se ubije.

Benerđi se bori protiv britanskog imperijalizma kao član komunističke partije. Svi članovi oblasnog komiteta čiji je i Benerđi član su uhapšeni dok je on oslobođen. Drugovi ga okrivljuju za špijunažu. Benerđija ponovo hapse i on postaje heroj. Svi očekuju od njega da postane jedini vođa kada izađe iz zatvora. Ali, Benerđi vrši samoubistvo smatrajući da bi pokret nazadovao njegovim vođenjem.

Predstava će biti izvedena na turskom, uz titlove na engleskom i B/H/S jeziku.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.