Kultura
0

Zaštita okoliša - današnji moto Kid’s Festivala

FENA
"Zaštita okoliša" je moto današnjega, trećeg dana Kid's festivala, tradiconalne manifestacije koja se održava u Sarajevu, čiji je cilj podučiti djecu važnosti očuvanja i zaštite životne okoline, saopćili su organizatori.

Specijalni gost Festivala u nedjelju je bio britanski ambasador u BiH Matthew Rycroft. On je, osim štandova i radionica, posjetio književni kutak “Čitaj BiH” te umjetničku radionicu “Djeca i Evropa”, gdje je zajedno s djecom učestvovao u izradi plakata s dječijim vizijama Evrope.

Sutrašnji četvrti dan proteći će pod motom “Kid’s Europe Day”. Najavljeno je više gostiju, među njima američki general NATO-a u BiH Richard Wightman, generalni bojnik Ignacio Martin Villalain, zapovjednik EUFOR-a i generalni brigadir Robert Lowenstein, šef štaba EUFOR-a.

Subota je na Festivala bila posvećena djeci s posebnim potrebama. Djeca iz cijele BiH su uz igru i veselje zaboravila svakodnevne probleme i razlike te zajedno uživala u programu.

U druženju s Michaelom Müllerom, direktorom Raiffeisen banke u BiH, Henryjem Fournierom, šefom ICRC-a u BiH, te drugim gostima, program je bio obilježen tolerancijom, jednakošću i veseljem više od 6.000 malih posjetilaca.

Festivalske radionice počinju svakog dana u 13 sati. Danas u 17 sati na programnu je projekcija filma "Pčelac Beri Medić". Djecu prije projekcije filma pjesmom pozdravlja Alma Čardžić.

Peti Kid’s Festival ove godine odražava se od 6. do 10. juna u sarajevskoj dvorani Zetra.