{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Žar ptica" otvara novu koncertnu sezonu

S
8.9.2009. u 14:21
0
0
"Žar ptica" otvara novu koncertnu sezonu
0
"Žar ptica" otvara novu koncertnu sezonu
Koncertom koji se održava u petak 18. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20 sati Sarajevska filharmonija otvara novu koncertnu sezonu 2009/2010. godine.
Na repertoaru najstarijeg bosanskohercegovačkog simfonijskog orkestra tu noć će biti "Žar ptica", djelo kojim je započeta slavna karijera velikog umjetnika Igora Stravinskyog i Simfonija No.3 op. 90 F-Dur - Johannesa Brahmsa.

Zahtjevnim programom diriguje gost iz Slovenije maestro Uroš Lajovic. On je svoju karijeru započeo u rodnoj Ljubljani gdje je završio kompoziciju 1967. i dirigovanje 1969. godine, te počeo raditi u Slovenačkoj filharmoniji odakle je 1991. godine, sa mjesta šefa dirigenta otišao u Beč na Visoku školu za muziku, gdje i danas radi kao profesor dirigovanja.

Kao šef dirigent bio je angažovan u Zagrebačkom simfonijskom orkestru, kamernom orkestru Slovenicum i Beogradskoj filharmoniji.

Dirigovao je brojnim poznatim orkestrima poput Minhenske filharmonije, Bečke filharmonije, Praške filharmonije, Seulske filharmonije, Leipzig radio orkestra, Moskovskog državnog orkestra, Belgijskog nacionalnog orkestra...

Za svoj rad maestro Lajovic je nagrađen brojnim nagradama od kojih je značajno istaći nagradu Muzičke akademije iz Beča, nagradu Milanske Skale "Premio Guido Cantelli" (1976),Tri Prešernove nagrade, a i Nagradu za kulturu, grada Ljubljane 2008. godine.

Rezervaciju ulaznica po cijeni od 10 KM (balkon i galerija), 20 KM (parter) i 30 KM (lože) možete izvršiti na broj telefona 550 070 i 221 682 ili emailom [email protected], a kupovinu istih na blagajni Narodnog pozorišta u terminima od 9 do 12 i 16-19:30 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: