Protest zbog zatvaranja UG
0

FOTO+VIDEO / Zapalili roštilj: "Ćevapi za ćevap državu!"

Piše: Almir Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
"Ćevapi za ćevap državu" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pred Umjetničkom galerijom BiH okupilo se u petak uvečer stotinjak građana kako bi digli glas protiv njenog zatvaranja i dali podršku jednoj od sedam krovnih institucija kulture u BiH. U jednom momentu, umjetnici Damir Nikšić i Nebojša Šerić Šoba ušli su u Galeriju, postavili zastavu BiH iznad ulaza te zvučnik na prozor.

Sa zvučnika su puštali muziku, uglavnom novovalni rock, a Nikšić je pozvao okupljene da iza 21 sat nakon što isključe zvučnike, uđu u galeriju gdje su namjeravali provesti noć. Kako nije bilo dovoljno onih koji su bili raspoloženi da provedu noć u galeriji, protest je oko 21 sat završen.

"Vidim, okupio se na parkingu veliki broj vozila, krenuli ljudi u grad u potrazi za sadržajem. Malo nas je, ali dijamanti ne bi bili toliko vrijedni da ih je puno. Laku noč, moji dijamanti, this is the end!", kazao je Nikšić, nakon čega je za odjavu protesta s prozora puštena pjesma "The End" od "Doorsa",

Kao u "Crnom bombarderu

Ispred galerije je zapaljen i roštilj te su se pržili ćevapi, a kako su nam kazali okupljeni, radi se o konceptualnom radu:

"Ćevapi u ćevap državi", kazali su nam, dok je s prozora odzvanjalo "Mi ne idemo nikud, mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila..." i sve je podsjećalo na scene iz "Crnog bombardera".

"Pozivam sve umjetnike da tokom noći naprave neke od radova koje ćemo poslije izložiti u spomen na ovu akciju spašavanja Galerije!", pozvao je s prozora Nikšić.

"Ovo je katastrofa! Ne smijemo dopustiti da nam zatvore galeriju!", poručio je Nikšić preko razglasa okupljenima nakon što su umjetnici oko 19 sati upali u Galeriju i izvjesili zastavu BiH.

"Ja sam za to da umjetnici upadnu u galeriju i da je sačuvaju. Fabrike radnicima, galerije umjetnicima! Ovdje se izgleda ide na to da se najprije podijele umjetnici, pa njihova djela, i da onda naprave galerije Federacije i RS, jer očito je ovdje problem što ova institucija nosi naziv 'Bosne i Hercegovine'", kazao nam je Nikšić prije ulaska u Galeriju. Skupa s njim i Šobom, u Galeriju je ušla i Maja Bajević, a pozvali su i ostale umjetnike na akciju spašavanja umjetnosti.

"Zamislite da zatvore 'Tate' u Londonu"

Ogorčenje zbog najave zatvaranja Umjetničke galerije nije krio ni Nebojša Šerić Šoba, bh. umjetnik sa privremenom adresom u New Yorku.

"Šokiran sam ovim što se događa, ali ne i iznenađen jer je u umjetnosti godinama katastrofalno stanje i ovo je samo rezultat toga. U svakoj normalnoj državi ovo bi bio skandal, a kod nas sve to olako prolazi. Zamislite da se zatvara Tate galerija u Londonu", kazao nam je rezignirani Šoba.

"Koliko naši političari znaju o kulturi, najbolje govori anegdota o nekom funkcioneru koji je došao na balet, zaspao na početku predstave, i kad se trznuo iz sna, pita ovog pomoćnika zašto svi hodaju na prstima, a ovaj mu kaže - pa da vas ne probude", kazao nam je general Jovan Divjak na pitanje kako komentira zatvaranje Umjetničke galerije, te nastavio u ozbiljnijem tonu:

"Krivi smo i mi koji biramo takve političare koji umetnost i kulturu stavljaju na zadnje mesto u svemu. Mogu reći da je ovo što se događa nastavak kulturocida koji je počeo u ratu. Kultura i tradicija koja je zajednička za sve narode u BiH, očito ne odgovara političkim konceptima", kazao je Divjak.

Protestu je prisustvovao i Dino Mustafić, bh. reditelj i direktor MESS-a koji je kazao kako je stanje u kulturi dio dobro smišljenog plana za uništavanje svega što ima veze s kulturom.

"Ide se na to da se od Sarajeva umjesto kulturne prijestolnice, napravi prijestolnica provincijalizma. Nadam se da ovaj grad neće dozvoliti da se provincijalizira", rekao nam je Mustafić.