Kultura
9

Zanimljivim antikarikaturama Sanjin Mašić odao zahvalnost umjetnicima

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Centru za kulturu Sarajevo večeras je otvorena neobična izložba pod nazivom "(Anti)karikature" mladog umjetnika Sanjina Mašića.

(Anti)karikatura je rađena crtačkom tehnikom i predstavlja 56 umjetnika iz 20. i 21. vijeka čija su djela iz umjetnosti, filma, književnosti i muzike dojmila mladog Sanjina. Djela su nastajala godinu dana.

"Ovo je odavanje zahvalnosti na djelima koja su stvorili. Neki nisu među živima ali su ostavili fundamenatlne osnove na koje se nove generacije umjetnika oslanjaju. Izložba se zove Antikarikatura jer je karikatura poznata po tome što iskarikira događaj i ismijava osobe ili situaciju, šalje satiričnu poruku. Ova djela nisu u lošoj konotaciji i cilj ove izložbe nije da ih ljudi ismijavaju već mi je cilj bio da ih istaknem kao ličnosti", rekao je Mašić.

Na izložbi je predstavljeno 57 slika, a posljednja je karikatura samog umjetnika.

"57-1, to je moja antikarikatura koja podržava sve ostale ali je u minusu jer ne spadam u njih", dodaje Mašić.

Ovo je druga izložba mladog bh. umjetnika. Među crtežima se nalazi i oni neobični s dodacima poput dugmadi i mašni koji su od pravih materijala zašivenih na sliku što nije karakteristično za klasične karikature.

"Na prvoj izložbi velikana Mersada Berbera bilo je šest posjetilaca. Kod Sanjina smo to prevazišli. Poslije svega što sam vidio mogu reći da će on imati sjajnu karijeru", rekao je na otvorenju izložbe Senad Bostandžić, direktor JU Centar za kulturu Sarajevo.

Izložba će biti otvorena do 7. juna 2013. godine.