Kultura
12

Zanimljivi i nagrađivani filmovi na Sedmici evropskog filma u kinu Meeting Point

Klix.ba
U kinu Meeting Point bit će održana 7. sedmica evropskog filma u periodu od 15. do 22. maja. Sarajevskoj publici svoje kinematografije predstavit će osam zemalja.

U okviru Sedmice evropskog filma ove godine imat ćemo priliku da pogledamo sljedeće filmove:

1. "Ida", Paweł Pawlikowski (Poljska)

Godina je 1962. Anna je redovnička pripravnica koja prije samog zaređenja saznaje da se zapravo zove Ida i da su joj roditelji bili Jevreji te da su ubijeni u Holokaustu. Jedina preživjela rodbina joj je tetka, bivša komunistička tužiteljica odgovorna za brojne smrtne presude redovnicama i svećenicima. Tetka još uvijek taji svoje jevrejsko porijeklo.
Film ”Ida“ Paweła Pawlikowskog nagrađen je Oskarom za najbolji film na stranom jeziku.

2. "Voljene sestre", Dominik Graf (Njemačka)

Radnja filma se odvija u 1788. godini. Charlotte von Lengefeld, kćerka siromašne plemićke porodice u Thüringenu, vratila se iz Weimara u svoj rodni grad Rudolstadt na radost svoje nesretno udate sestre Caroline von Beulitz. Djevojke su se zaklele da će sve u životu dijeliti. Kada se u Rudolstadtu pojavio iz Würtenberga prognani Friedrich Schiller, ozbiljno su shvatile zakletvu. Počele su „ménage à trois“, što je rezultiralo Charlotinim vjenčanjem sa pjesnikom.

3. "Falco", Thomas Roth (Austrija)

Film prikazuje životni put austrijske pop-zvijezde Hansa Hölzela, koji je u historiji američke Billboard liste pod imenom Falco sa numerom ”Rock me Amadeus“ jedini došao na prvo mjesto s pjesmom izvedenom na njemačkom jeziku. Ovaj film prikazuje pritisak uspjeha i velika očekivanja muzičke branše te Falca kao javnu ličnost, ali ujedno i krhku, privatnu stranu ovog velikog austrijskog umjetnika.

4. "Iza plavog neba", Hannes Holm (Švedska)

Ljeto je 1975. godine i Martin je upravo završio srednju školu. Ne želi ostati kod kuće s ocem alkoholičarem i zlostavljačem te majkom koja mu se nije u stanju suprotstaviti. Na prijedlog prijatelja, zapošljava se u yacht klubu na arhipelagu pokraj Stockholma. Tamo upoznaje djevojku u koju se zaljubljuje, a svidi se i šefu Gösti koji ga uzima u zaštitu. Martin biva uvučen u jedan od najvećih kriminalnih skandala u Švedskoj...

5. "Život nakon smrti", Virágo Zomborácz (Mađarska)

Veoma neurotičan mladić počinje da vidi duha svog oca, i dok pomaže duhu da pređe na drugi svijet, nešto se dogodi što se nije moglo dogoditi u njihovim običnim životima… ŽIVOT NAKON SMRTI je impresivan debitantski film Virág Zomborácz, osvježavajuća bizarna komedija začinjena elementima magičnog realizma. Ovaj lepršavi film o tugovanju, samospoznaji i nastojanju da se postigne savršeni balans između života i smrti krase odlična glumačka izvedba i mnoštvo zanimljivih vizuelnih rješenja.

  1. "Perez", Edoardo De Angelis (Italija)

Godinama najbolji advokat u oblasti krivičnog prava, Demetrio Perez stiče previše neprijatelja i njegov angažman se svodi na poslove advokata po službenoj dužnosti. Život mu se počinje raspadati kad se njegova kći Tea zaljubi u Francesca Corvina, sina šefa Camorre. Šef suparničkog klana, Luca Buglione, nagodi se s Perezom: on će svjedočiti protiv Francesca - ali advokat mora preuzeti gomilu krijumčarenih dijamanata!

7. "Po pištolj u svakoj ruci", Cesco Gay (Španija)

Iako ima sve, J. je u velikoj depresiji. Za razliku od njega, E., koji ima samo mačka, mirno živi, iako se morao ponovo doseliti mami. S. pokušava da se pomiri sa ženom, dvije godine nakon razlaza. G. pije anksiolitike kako bi shvatio zašto ga žena vara. P. pokušava da zavede kolegicu. Maria i Sara zamijene muževe kako bi otkrile njihove tajne. L. je ljubavnicu nazvao po svom psu.

8. "Oživljenje", Alice Nellis (Češka Republika)

Ova vrlo uspješna komedija priča je o četiri muzičara čiji se rock bend SMOKE raspao pod nejasnim okolnostima 1972. godine, i čiji članovi, svaki zbog ličnih razloga, odluče se na spektakularni pokušaj povratka. Njihovi razlozi su različiti, ali bez obzira na njihove stvarne motive, ovi sredovječni muškarci nastavljaju zajedno svirati. Oni se također u konačnici mijenjaju. I velika tajna je napokon otkrivena: zašto se u stvari bend raspao davne 1972. godine.

Sedma sedmica evropskog filma održat će se u organizaciji ambasada Poljske, Njemačke, Austrije, Švedske, Mađarske, Italije, Španije, Češke Republike, Goethe instituta, Obala Art Centra i kina Meeting Point.

Svi filmovi će biti prikazivani u terminu od 20.15 sati, a ulaz je slobodan. Filmovi su titlovani na B/H/S i engleski i jezik.