Kultura
0

Zanimljive predstave za tri posljednja dana Teatarfesta

FENA
Špansko-mađarski teatar "Misero prospero projekt" s istaknutim svjetskim umjetnicima Danielom H. Faithom i Carlosom Roderom predstavit će se u četvrtak navečer ovdašnjoj publici predstavom "Matruška" ("Ruske lutke"), koju će u Teatru "Sloga" izvesti u okviru današnjeg repertoara Teatarfesta.

Predstava će biti izvedena u 19 sati, saopćeno je iz Pres-službe Teatarfesta.

"Matruška" je metafora za mnoge segmente ženske intime, kolekcija različitih aspekata i identiteta koji koegzistiraju u istoj osobi. Ona prikazuje ženu koja nastoji da se bori protiv svoje budućnosti, dok se vodi kroz očajničku potrebu da otkrije svoj identitet.

Na programu Teatarfesta za petak, 28. maja, je predstavljanje "Zaches Teatara" iz Firence koji će u 17 sati izvesti predstavu "Šarm idiotizma".

Riječ je o šarmu Goyinih "Crnih slika" prikazanih kroz svjetlo, zvuk i pokret, slika koje su nastale u vrijeme gašenja njegovih čula. Gluhoća je tog sjajnog umjetnika natjerala da zaviri duboko u sebe. Slike su zvučne i vizije su osobe koja je posmatrana kao neko izvan društva i čudna.

Istog dana u 21 sat nastupit će Teatar Ane Lan iz Klofte (Norveška) s električnim koncertnim performansom "Sirkel". Ane Lan (umjetničko ime Eivinda Reierstada) i njegovi muzičari/performeri prikazat će pet etapa ljudske psihe u vezi s teorijom Jungianske psihoanalitičke tradicije, podvučeno čudnim vokalnim harmonijama, akustičnim vezama i slikama koje su inspirirane renesansom.

A 29. maja u 19 sati, posljednjeg dana Festivala, gostovat će svjetski čuvena "Lanonima Imperial", vodeća plesna kompanija u Španiji s rock and roll džepnom operom.

Igraju plesači iz Španije i Kube - Inma Asensio, Yester Mulens, Miquel Garc'ia i Maria Orfila.

Predstava je puna enigmatičnih scena, svjetlo-tamnih atmosfera i posrnulih anđela.