Kultura
26

Zanimljiva kombinacija slike i animacije: Film "Davno sam ti leg'o" prikazan u Banjoj Luci

Klix.ba
Dokumentarno-animirani film "Davno sam ti leg'o" premijerno je prikazan 8. decembra u Multipleksu Palas u Banjoj Luci.

Prikazivanje filma izazvalo je veliku pažnju studenata i građana koji su htjeli da pogledaju ovaj zanimljivi spoj žive slike i animacije koji oživljava kompleksan svijet simbola i epitafa koji potiču od srednjovjekovne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedan intimistički film. Imao sam potpuno odriješene ruke da ga uradim kako želim, tako da sam sve zamisli koje sam napisao u scenariju prenio i na film. Vrlo sam zadovoljan premijerom, bila je puna sala, a koliko sam imao priliku da primijetim i publika je zadovoljna sa viđenim", rekao je Goran Dujaković, scenarista i režiser filma.

Film je realizovan u periodu od aprila do kraja oktobra, a njime se nastojalo pokazati svo bogatstvo i raznolikost kulture koja je postojala u BiH, ali i doprinijeti razvoju filmske produkcije kroz inovativni sadržaj koji će uključiti interkulturalni dijalog i poštovanje različitosti.

Ekipu filma "Davno sam ti leg'o" sačinjavaju: Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Aleksandar Svitić i Nemanja Jekić, asistenti snimatelja, Vladimir Turjačanin, David Mastikosa i Ratko Kolobarić, muzika i Dragana Protić, voditelj projekta.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizovala je ovaj film u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Realizaciju filma još su pomogli Muzej Republike Srpske, Zemaljski muzej Sarajevo, Planinarsko sportsko društvo Lelija-Kalinovik, Miloš Mišković, Ante Vujnović – Javna ustanova Radimlja Stolac, Momo Nikić i Toni Šarac.