Kultura
0

"Zanemareni Evropljani" u galeriji Collegium artisticum u Noći muzeja

Klix.ba
U okviru ovogodišnje Noći muzeja, 18. maja, Gradska galerija Collegium artisticum bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 23:00 sata, kada će posjetioci imati priliku da pogledaju izložbu fotografija Nihada Nine Pušije.

Fotografije Nihada Nine Pušije predstavljaju dokumente ljudskih mikrokosmosa koji prkose generalizacijama. Izložba pod nazivom "Parno Gras: MuklineEvropljanura/Bijeli Konj: Zanemareni Evropljani" bavi se životom romske populacije u Evropi i njihovim sudbinama; propitujući njihovu egzistenciju, društveni, politički i izbjeglički status na prijelazu između dva vijeka u evropskim zemljama kao što su Njemačka, Italija, Mađarska, Austrija , Rumunija, te zemljama bivše Jugoslavije.

Nihad Nino Pušija, rođen je u Sarajevu 1965 godine. U fokusu njegovog rada je dokumentarna i portretna fotografija, a cilj mu je bilježenje romskog identiteta u Berlinu (gdje živi posljednjih dvadeset godina) kao i drugdje u Evropi.

Od 1992. radi na raznim umjetničko fotografskim projektima i fotostudijama, a glavne teme su mu politika priznanja, položaj manjina u savremenoj umjetničkoj i kustoskoj praksi, Jugoistočna Evropa, izbjeglice, rješavanja konflikta, integracija i Romi u Evropi.

Primio je podršku Kulturamt Friedrichshain-Kreuzberg, NGBK (Novo društvo za vizuelne umjetnosti) Berlin, Kuća kulture svijeta (njem. Haus der Kulturen der Welt), Muzej evropskih kultura (engl. Museum of European Cultures) i Fondacija za kulturu Allianz (engl. Allianz Cultural Foundation).

Izložbu "Parno Gras: Mukline Evropljanura/ Bijeli Konj: Zanemareni Evropljani" organizuje SCCA-Centar za savremenu umjetnost u saradnji sa Gradskom galerijom Collegium artisticum.