Kultura
15

Zana Marjanović: Kamerni teatar 55 ima ubjedljivo najbolji glumački ansambl

Piše: L. Č.
(Foto: Klix.ba)
Kamerni teatar 55 je na 31. susretima pozorišta u Brčkom osvojio 11 nagrada za predstave "Mali mi je ovaj grob" i "Bajka koju idiot priča", te je tim povodom danas u prostorijama ovog pozorišta održano druženje novinara sa ekipom nagrađenih predstava.

Dino Mustafić, reditelj predstave "Mali mi je ovo grob", je pojasnio kako je ova predstava rađena u koprodukciji tri grada, Sarajeva, Beograda i Zagreba, te je kombinacija nezavisne produkcije sa teatrima koji imaju renome. Naglasio je kako su zaista rijetke prilike da jedan teatar ima mogućnost slaviti 11 priznanja, podsjetivši kako je Kamerni teatar 55 ove godine osvojio ukupno 18 nagrada.

Mustafić je dodao kako je Kamerni teatar jedna od institucija koja je i dalje, bez obzira na velike poteškoće ekonomske prirode, ostala otvoren prostor za glumačke i umjetničke saradnike iz regije, te sačuvala svoj scenski standard i kvalitet.

"Ovo je najbolji, najpoznatiji i najuspješniji bh. teatar koji je ispisao sigurno najznačajnije stranice naše scenske umjetnosti, te prostor za koji me lično vežu najljepša osjećanja - uvijek sam svoje najbolje predstave uspijevao napraviti u ovom teatru", istaknuo je Dino Mustafić, dodavši kako Kamerni teatar sljedeće godine slavi veliki jubilej, 60. godina postojanja. Sljedeće se godine obilježava i 55. godina postojanja festivala MESS, koji je Mustafić opisao 'bratićem Kamernog', budući da se radi o festivalu koji je izašao iz Kamernog teatra. Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić je dodao kako će 2015. godine također proslaviti i sto godina od rođenja osnivača Kamernog teatra Jurislava Korenića.

Glumac Ermin Bravo, dio glumačke postave predstave "Mali mi je ovo grob", je istaknuo kako mu najveće zadovoljstvo pričinjava činjenica da su njegovim kolegama glumici Amili Terzimehić i glumcu Milanu Mariću ovo prve profesionalne nagrade.

"Pored toga, ovo je prilika za naš kolektivni, društveni i politički stav, zbog toga nam je ova predstava možda važnija nego sve druge", kazao je Bravo, izrazivši posebnu zahvalnost ljudima iz tehnike, garderobe i šminke, kako ih je nazvao - "ljudima u sjeni" koji ne dobiju nagrade, a jednako ih zaslužuju kao i glumci.

Moamer Kasumović, koji je glumio u predstavi "Bajka koju idiot priča", je izrazio zadovoljstvo zbog ove nagrade budući da dolazi od publike koja je ipak konačni konzument onoga što oni rade.

Glumica Zana Marjanović je kazala kako u Kamernom teataru radi već sedam godina, te kako ovo pozorište ima uvjerljivo najbolji glumački ansambl koji je igrao u poznatim filmovima kao što su "Snijeg" Aide Begić i "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie.

"Kamerni teatar 55 njeguje tradiciju glumca, divno sarađuje sa rediteljima i svim ljudima koji jednu predstavu čine mogućom. Čestitam svima i želim nam još puno nagrada i predstava, jer očito radimo nešto u čemu smo veoma dobri", kazala je Marjanović.

Emir Kapetanović, reditelj predstave "Bajka koju idiot priča", je izjavio kako mu je najveća nagrada činjenica da su pred svako igranje njegove predstave u Kamernom teatru 55 karte rasprodate.

"Otišli smo na festival u Brčko i vratili se sa jedanaest nagrada. Mislim da je to prilično mangupski, jer neki ljudi na političkim skupovima ne okupe 600 ljudi, a mi smo na dvije nagrađene predstave okupili dva puta toliko", kazao je Kapetanović, dodavši kako je ovo samo još jedan od dokaza koliko je kultura nepravedno zapostavljena, te koliko u BiH ima dobrih reditelja i glumaca.