Gordana Boban
0

"Žan Marolt bio je veliki čovjek i glumac"

Sarajevo-x.com
Gordana Boban i Žan Marolt
Gordana Boban i Žan Marolt
Bh. glumica i stalna članica Kamernog teatra 55 Gordana Boban potresena je iznenadnom smrću svoga kolege i prijatelja Žana Marolta, koji je prije dva dana nakon teže bolesti preminuo u 45. godini života.

"Izgubili smo najboljeg čovjeka i najboljeg kolegu među glumcima. On je zaista bio poseban u najboljem mogućem smislu, čovjek kojeg je publika neizmjerno voljela i cijenila, beskrajno šarmantan i humorističan, glumac koji je znao na pravi način pristupiti drugim ljudima", rekla je danas Gordana Boban za Sarajevo-x.com.

Njih dvoje zajedno su glumili u televizijskim projektima kao što je serija "Lud, zbunjen, normalan", ali su najviše sarađivali glumeći u pozorištu.

"Upoznali smo na Akademiji scenskih umjetnosti 1986. godine, kada sam upisala prvu godinu, a on je bio druga godina, te od tada se družimo i sarađujemo. Radili smo zajedno na dječijem programu 'Otvori prozor', glumili u mnogobrojnim predstavama", prisjetila se ona.

Istakla da je preminuli Marolt u svom poslu bio prije svega profesionalanac, te da nije bio opterećen sujetom.

"Sa njim je bilo izuzetno lijepo i ugodno raditi, koliko smo dugo zajedno radili, možda sam ga samo dva puta vidjela nervoznog u procesu rada, a to su osobine kojima se odlikuju samo veliki ljudi", kazala je Boban.

Žan Marolt bio je stalni glumac Kamernog teatra 55 i ostvario brojne uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" i brojnim drugim, kojih je do svoje smrti ostvario više od 30.

Marolt je bio i jedno od omiljenih lica filmske industrije. Prema podacima Kamernog teatra 55, ostvario je osam zapaženih uloga u filmovima kao što su "Inat", "Tunel", "Mliječni put" i drugi.