{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaključci MESS foruma: Samo slobodan teatar može rušiti mitove i stereotipe

6.10.2018. u 18:08
6
4
Zaključci MESS foruma: Samo slobodan teatar može rušiti mitove i stereotipe
6
Zaključci MESS foruma: Samo slobodan teatar može rušiti mitove i stereotipe
U Art house Kriterion danas je održan posljednji MESS forum. Tema foruma je bila “Umjetnost u dekonstrukciji balkanskih mitova, nacionalizma i patriotizma“.
"Najveća borba nas umjetnika je da imamo slobodan teatar i slobodnu umjetnost. Sloboda umjetničkog izraza mora biti omogućena svima, ali uvijek moramo imati na umu naše etičke i moralne obaveze", istakao je autor predstave "Bordel Balkan", Jeton Neziraj.

Na forumu su učestovali i reditelj predstave “Cezary odlazi u rat“, Cezary Tomaszewski, prof.dr. Nerzuk Ćurak sa Fakulteta političkih nauka i crnogorska dramaturginja Stela Mišković, a diskusiju je moderirao Dino Mustafić.

"Cijeli region, ali posebno Crna Gora ima poseban imperativan da se posveti angažiranom teatru i da ruši stereotipe. U Crnoj Gori radimo na dekonstrukciji svih mitova osim političkih jer se bojimo za vlastitu egzistenciju, ali vjerujem da će se i to jednog dana promijeniti", navela je Stela Mišković.

Profesor Nerzuk Ćurak kazao je da bi teatar mogao postati faktor svjetske depolitizacije.

“Živimo u vremenu u kojem je jezik šovinizma i fašizma normaliziran. To traje nekoliko godina i sve što se dešava sa nekim državama u Evropi nam govori da pred nama nije prostor svjetla. Funkcija umjetnosti je da ove opasne politike i ideologije dovodi u pitanje“, rekao je Ćurak i dodao da svijet ulazi u fazu gdje trijumfuju stvari za koje smo mislili da su ostale na smetljištu historije.

“Ne volim kada su predstave napadne i kada tako žele usmjeriti mišljenje ljudi. Više volim raditi predstave koje će zapravo samo pokrenuti diskusiju o tome šta je ispravan pogled na nekog ili nešto. Ono što radimo utiče na nas i druge ljude i zbog toga imamo veliku odgovornost“, naglasio je Cezary Tomaszewski.

Ovo je bio četvrti u nizu MESS forum kojem su predstave poslužile kao povod za razgovor o najaktuelnijim pitanjima današnjice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: