Žale se na loš odnos
0

Zajednica izdavača u BiH neće učestvovati na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjige

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zajednica izdavača/nakladnika u BiH neće učestvovati na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu. Naglašavaju kako odbijaju učestvovati na manifestaciji bez koncepta i vizije i s uvredljivim odnosom prema bh. izdavačima i autorima.

"Uprkos našoj inicijativi da sa Centrom Skenderija uspostavimo stratešku partnersku saradnju, koja bi profilski, sadržajno i poslovno unaprijedila Sajam knjige u Sarajevu, do te saradnje nažalost nije došlo. Nadamo se da će u najskorijoj budućnosti biti vraćeno dostojanstvo i ugled ovom sajmu i da će on ponovo postati važno mjesto/platforma za razvoj i predstavljanje bh. izdavaštva", stoji u saopćenju čiji je potpisnik Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH.

S druge strane, direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo govori kako mu je žao što Zajednica izdavača u BiH neće učestvovati na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Skenderiji i tvrdi kako su uradili sve kako bi se oni pojavili na ovoj manifestaciji.

"U razgovorima s predstavnicima Zajednice izdavača u BiH i u skladu s njihovim zahtjevima mi smo maksimalno izašli ususret. Mi čak posjedujemo i prepiske kojima to možemo potvrditi. Centar Skenderija je učinio sve da oni učestvuju na ovom događaju, ispunili smo sve zahtjeve, a mi bismo voljeli čuti čime oni konkretno nisu zadovoljni s naše strane", istakao je Amer Kapo.