{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Zagrljenici" Miodraga Žalice i "Ovo je Jonesko. budalo" u SARTR-u

S
11.5.2010. u 16:34
0
1
"Zagrljenici" Miodraga Žalice i "Ovo je Jonesko. budalo" u SARTR-u
0
"Zagrljenici" Miodraga Žalice i "Ovo je Jonesko. budalo" u SARTR-u
U četvrtak, 13. maja i petak 14. maja 2010. godine sa početkom u 20.00 sati na sceni SARTR-a će biti odigrana predstava "Zagrljenici" autora Miodraga Žalice, u režiji Roberta Raponje, a u subotu, 15. maja "Ovo je Jonesko, budalo" Eugena Ionesca, u režiji Ferida Karajice.
U predstavi "Zagrljenici" igraju Ermin Bravo, Selma Alispahić, Džana Pinjo i Mirela Lambić.

Ko su Žalicini Zagrljenici ? Ljubavnici ili ubice?! Da bi se odredili, oni prolaze kroz svijet teatra, gdje je sve moguće, ulaze u ludističke obrate od grotesknog do tragičnog, od tragičnog do komičnog, pa se pitamo da li to Filip I Olga pokušavaju ubiti Hioniju ili Hionija vodi igruu kojoj se "događaju nemoguće stvari u mogućem životu iliti obratno – moguće stvari u nemogućem životu"? Može li u takvoj igri uopće biti pobjednika ili, pak, pobjeđuju oni koji najstrasnije prihvaćaju nemoguće kao moguće, oni koji nestaju, a pripadaju onim drugima, koji postoje, ma su izgubljeni.

Na kraju, trijumfiraju glumci u čvrstom i ostrašćenom zagrljaju s moćima teatra, pa se otud, koristeći se sredstvima različitih žanrovskih određenja, i upuštaju u partnerski klinč u kojemu su sva glumačka sredstva dozvoljena.

Dajući nam, dakle, igru kao izazov, Miodrag Žalica nas je doveo u jedan paradoksalni svijet u kojemu je teatar mjesto za bijeg od sive svakodnevnice I kroz koji je moguće prohoditi samo ukoliko ima dovoljno ludosti I mašte… I tako stići do njegovih raskriljenih ruku – u zagrljaj.

U predstavi "Ovo je Jonesko, budalo" igraju Snežana Alič, Sonja Goronja, Irma Alimanović, Adnan Hasković, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Nedovoljno poznate drame Eugena Ionesca (Pozdravi, Masakrarije, Čovjek s koferima, Putovanje u svijet mrtvih i Vikont) nikada igrane na bh. scenama, nude nam potpuno drugačiju sliku o autoru koji je u svom djelu tako jedinstveno secirao društvene promjene i zablude prošlog 20. vijeka koje smo s istim intenzitetom i bolnim pitanjima o funkciji istine i lažnoj i korumpiranoj vlasti prenijeli i u ovaj mladi vijek.

Kako se radi o kompilaciji Ionescovih tekstova koji su struktuirani u novu scenarističku formu s namjerom da teatar prekine svoju šutnju (umjetničku, intelektualnu, a ponajviše ljudsku) i iskoristi gotovo zaboravljeni krik pisca kao upozorenje svima nama da razmislimo, da nam ne bude svejedno, da se pokrenemo, da glasno reagiramo i učinimo sve u smjeru očuvanja dostojanstva i ljudskog življenja.

SARTR naslovom "Ovo je Jonesko, budalo" želi afirmisati kulturni identitet Sarajeva kao svog grada prepoznatljivog (svakodnevno sve manje!) po svojoj urbanoj kulturi, lucidnoj duhovitosti, kritičkoj opservaciji te slobodoumlju i u umjetnosti grafita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: