Kultura
20

Zagrebački solisti otvorili Internacionalni muzički festival "Bosna"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Deseti jubilarni Internacionalni muzički festival "Bosna" (BIMF) otvoren je večeras humanitarnim koncertom Zagrebačkih solista iz Hrvatske u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu.

"Pred otvorenje festivala upriličili smo uvertiru pod nazivom 'Koracima Betovena', što je ustvari nastavak našeg tradicionalnog muzičkog kampa za djecu, osim što su ove godine učestvovali i odrasli. Svi smo zajedno komponovali, a Zagrebački solisti su tu zajedničku kompoziciji izveli kao svjetsku premijeru", izjavila je za Agenciju Fena direktorica i idejni pokretač BIMF-a Zemira Masleša.

Svečano otvorenje festivala upriličeno je tradicionalnom izvedbom Zagrebačkih solista. Masleša je dodala da je koncert humanitarnog karaktera te da su muzičari samoinicijativno donirali vlastiti honorar za pomoć ljudima s poplavljenih područja u BiH.

"To je divna gesta solidarnosti i ovo je prvi put u BiH što se tiče sfere klasične muzike da se nešto ovakvo desi", kazala je. Masleša je istaknula da su Zagrebački solisti najbolji gudački orkestar u Evropi te da ove godine obilježavaju 60 godina postojanja.

"Oni predstavljaju jedan evropski kulturni identitet i nama je čast da su dio našeg festivala", naglasila je.

Najavila je da će sutra u sklopu festivala biti održan koncert američkog pijaniste Jeffrey Swanna, a sam koncert je svojevrsni muzički vremeplov u period pred početak Prvog svjetskog rata, i sarajevska publika će imati rijetku priliku da čuje kompozicije napisane 1913/1914. godine kad je pojam rata svjetskih razmjera još uvijek bio nepoznanica.

"Naše generacije su navikle na ratove i fascinantno je nepoznavati rat svjetskih razmjera. Generalni sponzor ovog festivala je ljubav i želimo da poručimo sami sebi da njegujemo ljubav, jer osoba koja je zaljubljena, nikada neće započeti rat", istaknula je.

Treći koncert slavi desetogodišnju saradnju s Horowitz Foundation i Horowitz svjetskim takmičenjem za pijaniste. Ove godine uime Horowitz Foundation stiže ukrajinski pijanist Ilya Zuiko koji će predstaviti dirljiv program posvećen Šopenu kao najpoznatijem ratnom izbjeglici ikad u historiji muzike, te vrhunsku "Appassionata" klavirsku sonatu, koju je Betoven tretirao kao orkestralno djelo prepuno strasti i emocija.

BIMF zaključuje svoju prvu deceniju postojanja s dva programa, podjednako značajna: muzičkim kampom za djecu iz SOS porodica pod nazivom "Učimo orkestraciju" i izložbom mini-me klavira pod nazivom “Klavir = Betovenovo dijete".

BIMF je prvi poslijeratni festival klasične muzike u BiH. Do sada su organizirali preko 50 koncerata te spajali bh. umjetnike s umjetnicima iz cijelog svijeta.

"Klasična muzika nije elitistička kultura, jer je muzika jezik koji ne treba prevodioca", zaključila je Masleša.