{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagrebački solisti otvorili Internacionalni muzički festival "Bosna"

F
20.6.2014. u 20:59
20
9
Zagrebački solisti otvorili Internacionalni muzički festival "Bosna"
20
Deseti jubilarni Internacionalni muzički festival "Bosna" (BIMF) otvoren je večeras humanitarnim koncertom Zagrebačkih solista iz Hrvatske u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu.
"Pred otvorenje festivala upriličili smo uvertiru pod nazivom 'Koracima Betovena', što je ustvari nastavak našeg tradicionalnog muzičkog kampa za djecu, osim što su ove godine učestvovali i odrasli. Svi smo zajedno komponovali, a Zagrebački solisti su tu zajedničku kompoziciji izveli kao svjetsku premijeru", izjavila je za Agenciju Fena direktorica i idejni pokretač BIMF-a Zemira Masleša.

Svečano otvorenje festivala upriličeno je tradicionalnom izvedbom Zagrebačkih solista. Masleša je dodala da je koncert humanitarnog karaktera te da su muzičari samoinicijativno donirali vlastiti honorar za pomoć ljudima s poplavljenih područja u BiH.

"To je divna gesta solidarnosti i ovo je prvi put u BiH što se tiče sfere klasične muzike da se nešto ovakvo desi", kazala je. Masleša je istaknula da su Zagrebački solisti najbolji gudački orkestar u Evropi te da ove godine obilježavaju 60 godina postojanja.

"Oni predstavljaju jedan evropski kulturni identitet i nama je čast da su dio našeg festivala", naglasila je.

Najavila je da će sutra u sklopu festivala biti održan koncert američkog pijaniste Jeffrey Swanna, a sam koncert je svojevrsni muzički vremeplov u period pred početak Prvog svjetskog rata, i sarajevska publika će imati rijetku priliku da čuje kompozicije napisane 1913/1914. godine kad je pojam rata svjetskih razmjera još uvijek bio nepoznanica.

"Naše generacije su navikle na ratove i fascinantno je nepoznavati rat svjetskih razmjera. Generalni sponzor ovog festivala je ljubav i želimo da poručimo sami sebi da njegujemo ljubav, jer osoba koja je zaljubljena, nikada neće započeti rat", istaknula je.

Treći koncert slavi desetogodišnju saradnju s Horowitz Foundation i Horowitz svjetskim takmičenjem za pijaniste. Ove godine uime Horowitz Foundation stiže ukrajinski pijanist Ilya Zuiko koji će predstaviti dirljiv program posvećen Šopenu kao najpoznatijem ratnom izbjeglici ikad u historiji muzike, te vrhunsku "Appassionata" klavirsku sonatu, koju je Betoven tretirao kao orkestralno djelo prepuno strasti i emocija.

BIMF zaključuje svoju prvu deceniju postojanja s dva programa, podjednako značajna: muzičkim kampom za djecu iz SOS porodica pod nazivom "Učimo orkestraciju" i izložbom mini-me klavira pod nazivom “Klavir = Betovenovo dijete".

BIMF je prvi poslijeratni festival klasične muzike u BiH. Do sada su organizirali preko 50 koncerata te spajali bh. umjetnike s umjetnicima iz cijelog svijeta.

"Klasična muzika nije elitistička kultura, jer je muzika jezik koji ne treba prevodioca", zaključila je Masleša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: