{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagrebačka filharmonija i Alena Baeva oduševili sarajevsku publiku

14.5.2015. u 08:26
4
0
Zagrebačka filharmonija i Alena Baeva oduševili sarajevsku publiku
4
Zagrebačka filharmonija sinoć je nakon 11 godina nastupila u Sarajevu. Koncert je održan u Narodnom pozorištu u okviru Sarajevskih večeri muzike i u pratnji ruske violinistice Alene Baeve.
Zagrebačka filharmonija je prvi simfonijski orkestar u Hrvatskoj i jedan od najpoznatijih u ovom dijelu Evrope, s bogatom tradicijom dugom 144 godine koje su obilježili brojni koncerti i znameniti šefovi dirigenti poput Friedricha Zauna, Milana Horvata, Pavla Dešpalja, Alexandera Rahbarija ili Vjekoslava Šuteja.

Na sinoćnjem koncertu Filharmonijom je dirigirao maestro Ivo Lipanović. Baeva i Zagrebačka filharmonija izveli su djela koja publika u Sarajevu nije čula godinama.

Riječ je o Koncertu za violinu i orkestar Johannesa Brahmsa, te djelu "Slike s izložbe" Modesta P. Musorgskog u aranžmanu Mauricea Ravela.

Alena Baeva jedna od najboljih violinistica svoje generacije. Ova ruska umjetnica je iznimnu reputaciju stekla solističkim nastupima sa nekim od najznačajnijih svjetskih ansambala poput orkestra Mariinsky teatra u Moskvi, Tokijskog simfonijskog orkestra, Njemačkog radijskog orkestra, Nacionalnog orkestra Belgije i Engleskog kamernog orkestra.

Zanimljivo je da je Baeva sarajevski koncert svirala na poznatoj "Molitor Stradivarius" violini koju je izradio čuveni graditelj violina Antonio Stradivari u Cremoni 1697. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: