Kultura
0

Zagreb: Promocija "Izleta u Banjaluku"

FENA
U Kulturnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu sutra će biti promovirano drugo izdanje knjige "Izlet u Banjuluku" autora Slavka Podgoreleca, banjalučkog novinara i publiciste.

Ova knjiga, koju ugledni beogradski teatrolog prof. dr. Radoslav Lazić naziva "Banjalučki Amarkord" (komparacija s antologijskim filmom talijanskog redatelja Federica Fellinia) pojavila se pred čitateljima u oktobru 2006. godine i nakon Banje Luke, predstavljena je na zagrebačkom "Interliberu", a početkom decembra i sarajevskoj publici u knjižari "Karabit".

Recenzenti ove knjige-dokumenta, jer sadrži desetine starinskih razglednica i fotosa Grada na Vrbasu, jesu književnik Miljenko Jergović, pjesnik i glumac Enes Kišević i banjalučki pjesnik Jovan Joco Bojović.

"Izlet u Banjaluku" pobudio je golemo zanimanje čitalaca, posebno Banjalučana u dijaspori, što je i povod tiskanju drugog, neizmijenjenog izdanja u nakladi recentne banjalučke knjižare "Littera".

Promocija u Kulturnom centru Amasade BiH u Zagrebu (koji je otvoren aprila 2007.) događa se zahvaljujući osobnom angažiranju Minke Ljubijankić, atašea za kulturu, koja u izjavi za Fenu apostrofira multimedijalnu i multikulturalnu misiju ove institucije.

"Nastojimo biti prozor i ogledalo bh. kulturnih zbivanja i želimo doprinositi zbližavanju svih naroda u Bosni i Hercegovini. Moramo se ponositi bogatstvom tradicionalne kulture i umjetnicima koje promoviramo u inozemstvu, za što je ovaj centar idealno mjesto. S posebnim zadovoljstvom naglašavam da je ovo (za sada) i jedini kulturni centar Bosne i Hercegovine u svijetu", kaže Minka Ljubijankić za Fenu.

U nepunih godinu dana postojanja i rada Kulturni centar u Zagrebu je prostor afirmiranja likovnih, glazbenih, književnih, teatarskih i drugih kulturnih ostvarenja i autora s cijelog prostora BiH (Sarajevo, Mostar, Tuzla, Banja Luka, Bihać).

Na predstavljanje drugog izdanja "Izleta u Banjaluku", u petak u 20.00 sati u Kulturnom centru Ambasade BiH u Zagrebu, sudjeluju, osim autora, prof. dr. Miodrag Živanović, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, i pjesnik i glumac Enes Kišević.

Posjetiteljima će, ovom prigodom, biti ekskluzivno reproduciran i audiozapis (uvertira i finale) romantične banjalučke opere "Safikada" koju je komponirao prof. Muharem Insanić na libreto Slavka Podgoreleca.