Kultura
0

Zadie Smith dobitnica Orange nagrade za književnost

FENA
Londonska književnica Zejdi Smit (Zadie Smith) dobila je ovogodišnju Orindž nagradu (Orange) za književnost od 30.000 funti, za roman "O ljepoti" (On Beauty).

Ta 30-godišnja autorica treći put je bila nominirana za Orindž nagradu koja se dodeljuje književnicama koji pišu na engleskom jeziku.

U užem izboru bila je i 2001. i 2003. godine (za romane White Teeth (Bijeli zubi) i The Autograph Man (Čovjekov rukopis).

Ove godine u užem izboru bio je i roman "The Acidental" (Slučajnost) Ali Smit, koji je, kao i nagrađeno djelo Zejdi Smit, bio prošle godine nominovan i za prestižnu Buker nagradu.

U užem izboru za Orindž nagradu bila je ove godine i Sara Voters (Sarah Waters), koja je ranije bila nominirana za roman "Fingersmith", a sada za knjigu "The Night Watch".

Među nominiranima su bile i Australijanka Keri Tifani (Carrie Tiffany), za debitantski roman "Everyman's Rules for Scientific Living", kao i američka autorka Nikol Kraus (Nicole Krauss), za "The History of Love" i Hilari Mantel (Hilary) za "Beyond Black".

Zejdi Smit je na ceremoniji dodjele nagrada u Londonu rekla da je zapanjena odlukom žirija, jer je pročitala sve romane koji su bili u užem izboru, a njihov kvalitet je, kako je rekla, nevjerovatan.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Orindž nagrada se dodeljuje za kvalitet, originalnost i čitkost ženskog pisanja, a može biti dodijeljena bilo kojoj autorici koja piše na engleskom jeziku.

Njen roman govori o jednom liberalnom engleskom profesoru na univerzitetu na istočnoj obali SAD-a, koji je u rivalitetu s uspješnim crnim konzervativnim kolegom.

Smit je bila stipendist Harvard univerziteta 2002./2003. godine.

Među članovima žirija ove godine su autorica Dženi Ekler (Jenny Eclair), direktorica Instituta ideja Kler Foks (Claire Fox), autorica i kolumnistkinja India Najt (Knight) i dječiji pisac Žaklin Vilson (Jacqueline Wilson).

Orindž nagrada za mladog pisca, u vrijednosti 10.000 funti, dodijeljena je Naomi Alderman za "Disobedience", priču o jevrejskoj zajednici u sjevernom Londonu.

Prošle godine Orindž nagradu dobila je Lajonel Sriver (Lionel Shriver) za roman "We Need to Talk about Kevin" (Moramo da razgovaramo o Kevinu) o majci koja ne može da voli 16-godišnjeg sina, ubicu sedmoro vršnjaka.