Kultura
9

"Zaboravljeno i nepoznato": Izložba radova bh. umjetnika Adisa Fejzića

Klix.ba
U prostorijama EU info centra u BiH (Skenderija 3a, zgrada Delegacije Evropske unije u BiH) u Sarajevu 30. oktobra sa početkom u 17 sati biti će upriličena izložba umjetničkih radova priznatog bh. umjetnika Adisa Fejzića pod nazivom "Zaboravljeno i nepoznato".

Ovom prilikom će se također dodijeliti nagrade pobjednicima takmičenja "Moje putovanje Evropom" u organizaciji EU info centra koji su na najkreativniji način kroz pisanu riječ i fotografiju prikazali raznolikost putovanja kroz zemlje Evropske unije.

Izložba prikazuje bosanskohercegovačku "zaboravljenu" i nepoznatu prošlost. Bosanskohercegovačku stvarnost umjetnik simbolički predstavlja kroz "zbunjujuću" fuziju. To su misli i stihovi nekolicine značajnih predstavnika evropske kulturno-umjetničke tradicije ispisane autentičnim bosanskohercegovačkim ćirilićnim pismom – bosančicom, ali na originalnom jeziku autora tekstova. Predstavljeni tekstovi su komponovani uz različite crtane, slikane i vajane forme koje su u ovom slučaju tek "podloga" da se naglasi suština ispisa - da živimo u prostoru između "zaboravljenog i nepoznatog".

Bosanskohercegovački i australski skulptor Adis Fejzić diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno radi kao slobodni umjetnik i asistent na Monash University u Melburnu u Australiji. Također je potvrđeni kandidat za doktora vizualnih umjetnosti na Queensland College od Art Griffith University u Brizbenu u Australiji. U svom doktorskom istraživanju srednjovjekovnu bosansku sepulkralnu umjetnost analizira u kontekstu savremenih umjetničkih i socio- antropoloških okolnosti, ali i (re)aktualizira stećak kao svoj osobni kreativni izraz i metaforu.