|

"Žaba" Kamernog teatra 55 slavi pet godina igranja

"Žaba" Kamernog teatra 55 slavi pet godina igranja
0
Klix.ba
24.12.2013. u 11:01
0
komentara
0

dijeljenja
"Žaba" Kamernog teatra 55  slavi pet godina igranja
Predstava "Žaba“, nastala po tekstu Dubravka Mihanovića, a u režiji Elmira Jukića, 26. decembra obilježava pet godina od kada je premijerno izvedena na sceni matične kuće. Sjajne uloge u predstavi ostvarili su Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović.
"Žaba” je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo.

Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji. To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje.

Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promene u svojim životima. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima samo žalimo.

“Žaba“ je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan. Iako neće moći lično prisustvovati predstavi koja će na sceni Kamernog teatra biti izvedena 26. decembra u 20:00 sati, autor je Kamernom teatru 55 i članovima ekipe predstave čestitao peti rođendan i poželio da predstava “poživi još dugo”.

Brojna gostovanja, bezbrojne nagrade, karta više koja se traži i u Kamernom tetaru 55 i u bilo kojem drugom teatru u kojoj ova predstava igra, pozivi koji ne prestaju stizati za dalja gostovanja, znak su da će se autorova i naša želja ostvariti i da će ova predstava još dugo puniti dvorane teatara u zemlji i u regionu.

Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.