Sutra izložba "Elema Monochromatic"
19

Za tri dana počinje Pravo ljudski film festival

Klix.ba
U ponedjeljak u 19 sati u galeriji Blackbox bit će otvorena izložba "Elema Monochromatic", kao uvod u 7. Pravo ljudski film festival, koji će se održati od 7. do 12. novembra u Sarajevu.

Izložba koja predstavlja "pravo ljudsko“ zagrijavanje pred Pravo ljudski predstavlja dio ostvarenja članova foto kluba Elema, koji je 1962. osnovala grupa studenata sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta u Skoplju.

Putujuća izložba "Elema Monochromatic", premda predstavlja samo dio ostvarenja svojih članova, jasno prenosi njihov pogled ka savremenoj fotografiji, njihove ideje, stvaralaštvo i duboku ljubav prema fotografiji. To je samo jedan mali, ali jako važan dio aktivnosti kojima klub Elema obilježava 50 godina svog postojanja. Foto klub Elema se od samog svog formiranja nalazi u vrhu makedonske fotografske scene. Njeni članovi su bili i ostali neki od najistaknutijih makedonskih fotografa.

Inače, 7. Pravo ljudski film festival će ove godine prikazati 70 filmova, a i ove godine održat će se program Zoomiraj prava/Zoom Rights koji uključuje projekcije filmova za mlade kao i natječaj za najbolju Pravoljudski fotografiju. Program Festivala je objavljen, ujedno i dostupan na zvaničnoj web stranici www.pravoljudski.org, a ulaz na sve projekcije u Kinu Meeting Point bit će kao i prethodnih godina slobodan.