Potpisan ugovor
0

Za Sarajevo Young Talent Campus 40.000 KM

Sarajevo-x.com
Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, potpisali su danas u Sarajevu ugovor kojim će MDG-F Program "Kultura za razvoj" finansirati produkciju kratkog filma u okviru Sarajevo Young Talent Campusa, ukupne vrijednosti oko 40.000 KM.
Program "Kultura za razvoj" finansira španski Fond za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

Ovim ugovorom MDG-F Program će podržati produkciju jednog filma kao i održavanje radionica tokom Young Talent Campusa 2010, koji će se fokusirati na probleme za koje se zauzimaju Milenijumski razvojni ciljevi.

Mladi autori će se kroz ovu aktivnost upoznati sa Ciljevima kao što su uklanjanje siromaštva i gladi, unapređenje jednakosti polova, sveobuhvatno obrazovanje, zaštita okoliša i slično.

"Rješavanje mnogih problema sa kojima građani BiH svakodnevno suočavaju je osnova Milenijumskih razvojnih ciljeva UN-a. Vjerujem da će svojim radom filmski umjetnici koje pomažemo posebno motivisati mlade da se aktivno uključe u stvaranje boljeg okruženja i budućnosti za sve, uz puno poštovanje ljudskih prava i ravnopravnosti“, rekao je Yuri Afanasiev.

"Zadovoljstvo je da imamo partnere uz čiju podršku možemo raditi na razvoju regionalne saradnje i edukaciji mladih filmskih stvaralaca koji nakon Sarajevo Talent Campusa dobijaju priliku da snime svoje prve kratke igrane filmove u okviru projekta Sarajevo Grad Filma“, rekao je Mirsad Purivatra.

Program Kultura za razvoj je trogodišnji program koji, u okviru partnerskog odnosa, provode tri organizacije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini: UNDP, UNESCO i UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim Ministarstvom za kulturu i sport, Ministarstvom za obrazovanje i kulturu RS, kao i sa drugim institucijama nadležnim na polju obrazovanja i kulture u državi.