16. novembra
7

Za one koji žele vidjeti slona u zmiji, a ne šešir: "Mali princ" u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
U Pozorištu mladih Sarajevo će u četvrtak,16. novembra, u 18 sati premijerno biti izvedena predstava "Mali princ" u režiji Slobodana Perišića.

"Nakon što je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić prošle sedmice najavio rekostrukciju gledališta u idućoj godini povodom proslave 40 godina od spajanja Pozorišta za mlade (bivšeg Pionirskog pozorišta) sa Pozorištem lutaka, ovo je prva predstava kojom slavimo svoj jubilej. U izuzetnoj izvedbi naših glumaca i sa magičnim likovnim elementima, izvrsna režija ovog klasika i bestsellera neće ostaviti nijednu generaciju ravnodušnom. Ovo je predstava za djecu na kojoj u publici očekujemo one koji misle da su odrasli. S ponosom Pozorište mladih danas ima jednu predstavu za sve uzraste, koja će dugoročno ostati zapamćena na našem repertoaru. Ova adaptacija Malog princa, iz perspektive odraslog čovjeka i njegove odraslosti, postavlja ozbiljna pitanja o smislu života, ali također daje nadu koju trebamo gajiti da bismo bili odrasli, a zadržali dječiju ljubav i dobrotu. Pravimo je za one koji vide, ali i one koji žele ponovo vidjeti, slona u zmiji, a ne šešir", izjavila je direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta.

Adaptaciju teksta Antoine de Saint-Exupérija radio je reditelj predstave Slobodan Perišić, a dramaturg je Segor Hadžagić.

"Mi dolazimo na ovaj sve više komplikovan svijet potpuno čisti, bezbrižni, saosjećajni. Kao takvi, odrastanjem upoznajemo svijet i polako prihvatamo njegova pravila. Odrastanje bi samo po sebi trebalo da bude neki koristan proces, kako sama riječ i kaže da znači nekakav rast u svakom smislu. Čini mi se da je to danas potpuno pogrešna riječ. 'Odrasli su jako čudni' jer u njima djetinjstvo polako kopni, jer su se okružili nevoljama i posvetili prolaznim stvarima. Kažu da bi život trebao biti jedno korisno putovanje, a ne destinacija. Naša predstava bi trebala da bude jedno takvo putovanje. Nadam se da će se odrasli prepoznati, a našim malim gledaocima ćemo prikazati jedan 'čudesan san'. San koji je i ova sama predstava nekada bila", rekao je Perišić.

Za scenografiju su zaduženi Marko Bilbija i Monika Ponjavić, kostimografkinja je Narda Nikšić, kompozitor Petar Bilbija, a dizajner Furkan Hizir.

U predstavi igraju i pjavaju: Mario Drmać, Edhem Husić, Alma Merunka, Edin Avdić i Aldin Tucić.