Kultura
6

Za one koji su propustili: Tramvajska "Izložba na šinama" u galeriji Zvono

Klix.ba
Netipični art projekat, "Izložba na šinama", koja je bila umjetnički poklon Sarajevu za 6. april bit će postavljena u kafe-galeriji "Zvono" kako bi svi koji su propustili vožnju imali priliku vidjeti radove izložene u tramvaju.

Viva La Transicion pisalo je na žutom tramvaju koji je iz remize (mjesta na kom "spavaju tramvaji", kako kaže Jusuf Hadžifejzović) krenuo 6. aprila u susret građanima i građankama Sarajeva, kako bi ih, i onda kada ne namjeravaju, približio umjetnosti.

Grupa mladih umjetnika predvođena Makom Hubjerom odlučila je u saradnji sa umjetnicima i umjetnicama svih generacija napraviti iskorak od uobičajenog načina predstavljanja umjetnosti i ne čekati ni vlastiti red za izlaganje u galeriji niti dolazak publike kako bi predstavili svoja djela.

Uz prodaju praznina Jusufa Hadžifejzovića i performans Damira Nikšića, na Izložbi na šinama svoje radove su predstavili Mak Hubjer, Saša Bukvić, Lejla Ćehajić, Pierre Courtine, Almedina Fehratović, Zlatan Hadžifejzović, Vanja Solaković, Bojan Stojčić, Samir Sućeska, Elma Alić Šobot i Darko Šobot.

Kompletna tramvajska postavka uz prodaju praznina Jusufa Hadžifejzovića bit će prikazana u kafe-galeriji ''Zvono'' u srijedu, 15. aprila u 21.00.

Fotografije sa "tramvajske" izložbe možete pogledati ovdje.