"Vezeni most" Tuzla 2009.
0

Za nagradu "Mali princ" konkuriše osam knjiga

Sarajevo-x.com
Od 19. do 22. maja u Tuzli će se održati šesti susreti dječjih pisaca pod nazivom “Vezeni most”. Tom prilikom bit će upriličene izložbe ilustracija i umjetničke radionice za likovne talente, te konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola u regiji na temu “Pismo Malom princu” i realizacija, odnosno izložba crteža po konkursu za najbolju ilustraciju studenata likovnih akademija iz Sarajeva, Zagreba, Cetinja i Beograda.

Ove godine je planirano i prikazivanje dokumentarnog filma Vezeni most čiji su autori Azra Mešić i Đuro Škondrić. Bit će organizovane i posjete svih pisaca školama i bibliotekama u Tuzlanskom kantonu.

Prilika je ovo da se pogledaju i predstave za djecu "Mali princ", te lutkarsku predstavu takođe na temu malog princa, ali i gostujuću predstavu za djecu "Dva gusara iz Bara".

U okviru manifestacije "Vezeni most" bit će promovisane i knjige "Violina" Miroslava Demaka i "Hoću kući" Zlatka Dukića.

Gost ilustrator ove godine je Toše Borković i on će sa učenicima osnovnih škola, između ostalog, održati malu likovnu radionicu.

Kompletna manifestacija obilovat će druženjem pisaca sa djecom, zajedničkim pjesničkim večerima, te okruglim stolom o temi "Iskustva u primjeni dječije literature u nastavi". Moderator okruglog stola je Jan Hansson, direktor Instituta za dječiju knjigu iz Štokholma.

Centralna svečanost na kojoj se dodjeljuje nagrada "Mali princ" za najbolju knjigu održat će se u četvrtak 21. maja 2009. godine.

Po izboru selektora ove godine u konkurenciji za Malog princa su sljedeće knjige: Iz Bosne i Hercegovine "Staklenci godišnjih doba" Atifa Kujundžića i "Ponekad na času" Muhidina Šarića. Iz Crne Gore - "Plava šuma" Miodraga Tripkovića i "Jedra malog mornara" Dragiše L. Jovovića. Iz Hrvatske "Enciklopedija čudovišta" Stanislava Marijanovića i "O zmaju koji je kokice jeo i jednu lažnu princezu sreo" Ane Đokić, te iz Srbije "Muzika traži uši" Dejan Aleksić i "Žuto je plavo" Vesne Ćorović Butrić.

Nagrada "Mali princ" obuhvata novčani iznos od 3.000 KM, statuu "Malog princa" (rad akademskog vajara Enesa Sivca) i plaketu. Pored nagrade za najbolju knjigu dodjeljuje se i nagrada za doprinos razvoju dječije književnosti.

Tokom trajanja susreta pisaca u Tuzli će biti otvoren i Park Malog princa.