{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za kraj godine "99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)"

27.12.2012. u 16:33
1
1
Za kraj godine "99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)"
1
Za kraj godine "99% (Strah i bijeda Trećeg rajha)"
U petak, 28. decembra 2012., na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, publika će moći pogledati predstavu "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)". Predstava je svoju premijeru imala 23. februara 2012. godine, a njenu režiju potpisuje Nermin Hamzagić.
"Strah i bijeda Trećeg rajha" je na repertoaru od 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 5 KM, uz mogućnost popusta za studente, penzionere i učenike osnovnih i srednjih škola.

Predstavom "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)" Sarajevski ratni teatar završava ovu uzbudljivu 2012. godinu, godinu angažiranog i aktuelnog teatra.

"Strah i bijeda Trećeg rajha", dramski tekst Bertolta Brechta, govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića. Izjave svjedoka i novinski članci, iz tog vremena, poslužili su kao osnovna građa za tekst "Strah i bijeda Trećeg rajha".

Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933. godine. Kako priča o Rajhu, ili ideji premoći jednog nad drugim, očigledno nikada nije završena, ova predstava je pokušaj da se upozori na pogubne posljedice slijeđenja nazi-fašističke politike.

Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprostavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor, i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom Holokausta, ovom zlu kažemo ne.

Riječ je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga, a uloge su ostvarili: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić i Amar Selimović.

Predstava "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)" je bila uvrštena u oficijelni program ovogodišnjeg Festivala MESS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: