Kultura
0

Za Izraelce dvije nagrade na BLIFF-u

FENA
Igrani film izraelskog reditelja Erana Kolirinija ‘‘Posjeta orkestra’’ pobjednik je Prvog internacionalnog Banjaluka film festivala koji je sinoć završen u Banjoj Luci.

Ovo je saopćio tročlani internacionalni žiri, na sinoćnjoj ceremoniji zatvaranja.

Za najbolje dokumentarno ostvarenje proglašen je češki film ‘‘Izgubljeni odmor’’, a najbolje studentsko ostvarenje je, također, izraelski film ‘‘Suveniri’’.

Prvi internacionalni Banjaluka film festival zatvoren je projekcijom filma iznenađenja ‘‘Bel Epok’’.

Organizaori su istakli da su zadovoljni ovim festivalom, koji je entitetska Vlada podržala s milion, a Grad Banja Luka s 300.000 KM.

Patron Festivala glumac Lazar Ristovski naveo je da je sve bilo dobro organizirao te da mu se čini da “ovo nije prvi, već deseti festival”.

Direktorica BLIFF-a Irena Taskovski smatra da su raznovrsne filmske projekcije, bogat muzički i edukativni program, potaknuli Banjalučane da u velikom broju podrže Festival.

„Prijatno smo iznenađeni publikom koja je aktivno učestvovala u razgovoru s glumcima i režiserima nakon prikazivanja filmova, a posebno mi je drago što su i dokumentarni filmovi bili dosta dobro posjećeni“, dodala je Taskovski.

Organizatori su najavili da će narednih godina pokušati da stvore određenu koncepciju Festivala “po kojoj će on biti prepoznatljiv u svijetu”.

S druge strane, mogli su se čuti i komentari pojedinaca u Banjoj Luci da festival nije opravdao očekivanja i da su izastali najbitniji elementi takvih filmskih manifestacija.