{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Dan Evrope u Sarajevu Deveta simfonija

F
8.5.2007. u 14:12
0
0
Za Dan Evrope u Sarajevu Deveta simfonija
0
Za Dan Evrope u Sarajevu Deveta simfonija
U povodu Dana Kantona Sarajevo i Dana Evrope sutra će na sceni Narodnog pozorišta od 20.00 sati Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije, Hor Sarajevske filharmonije i Hor Opere Narodnog pozorišta izvesti "Devetu simfoniju" Ludviga van Betovena. Nakon rata Sarajevska filharmonija ovu simfoniju je izvodila u Njemačkoj, Italiji, ali nikada u Sarajevu.
Koncertni projekt na sceni broji oko 170 ljudi od čega samo hor čini 100 učesnika. Pored domaćih na koncertu nastupit će i solisti Inhye Kim iz Južne Koreje, Andreana Nikolova, Nikolaj Motsov i Veselin Stoikov iz Bugarske.

"Drago mi je što mogu da nastupam u ovom gradu, a posebno što je riječ o simfoniji koju jako volim. Ona pokriva sve aspekte muzike i čovjek ne može biti ravnodušan kad je čuje. Također je saradnja s ansamblom sjajna", rekla je Kimova.

Deveta simfonija je prva muzika koja je došla na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Rukopis se nalazi u berlinskoj Državnoj biblioteci gotvo kompletan s 200 listova, a pet listova se nalazi u Bonu i Parizu, odnosno u Betovenovoj kući i Nacionalnoj biblioteci. Znamenita Oda radosti je na Šilerove stihove postala prava evropska himna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: