Baščaršijske noći
0

Za 23 festivalska dana 80.000 posjetilaca

FENA
Nakon 23 festivalska dana i 28 realizovanih programa manifestacije Baščaršijske noći može se reči da je manifesracija izvaredno posjećena - programe je do sada vidilo oko 80.000 posjetilaca, saopćeno je na današnjoj pres-konfrenciji u Sarajevu.

Halid Kuburiović je, u ime organizatora ove manifestacije, istakao da su se u programe uklopili i odlični koncerti poput nastupa Gorana Karana, Joan Baez. Najavio je održavanje još šest koncerta u sklopu Baščaršijski noći.

Od koncerata koji će se moći poslušati narednih dana izdvojen je večerašnji koncert grupe Zabranjeno pušenje s horom Zagrebačke džamije "Arabeske", te koncert planiran za 26. juli Kamernog gudačkog ansambla Muzičke akademije.

Davor Sučić -Sula ili Sejo Sekson na pres-konferenciji je rekao da je ovo prvi cjelovečernji nastup grupe Zabranjeno pušenje i hora "Arabeske", koji sarađuju već neko vrijeme, te da je ta saradnja rezultuirala i CD-om. Članica hora "Arabeske" Samra Ibrulj rekla je da je cilj saradnje spojiti tradicionalno i moderno.

Davor Vukšić koji će dirigovati koncertom Kamernog gudačkog ansambla izrazio je zadovoljstvo što će dirigovati ovim koncertom, tim više jer se radi o ponovnom okupljanju članova nekadašnjeg Kamernog gudačkog ansambla Muzičke omladine, te da je to za njega kao mladog dirigenta komplimet i izazov.

Inače članovi ansambla dolaze s raznih strana svijeta kako bi proslavili 50 godina postojanja Muzičke omladine.

U organizaciji Instituta Sevdaha-Fondacija Omera Pobrića bit će upriličen Prvi međunarodni festival sevdalinke mladih interpretatora, kao i Peti festival sevdalinke.