Od 9. do 12. aprila
0

Xenophonia u organizaciji Jazz Festa

Sarajevo-x.com
Amira Medunjanin
Amira Medunjanin
U Sarajevu će od 9. do 12. aprila biti održana Xenophonia, međunarodna muzička manifestacija koja će predstaviti aktuelne projekte domaćih umjetnika, kao i brojne premijere novih projekata organiziranih u povodu ovog muzičkog događaja. Cilj Xenophonije je razvoj i unapređenje muzičke produkcije BiH i zemalja zapadnog Balkana kroz uspostavljanje saradnje domaćih, regionalnih i muzičara sa međunarodnom reputacijom.

Ovaj novi projekat Jazz Festa predstavit će šest koncerata u Bosanskom kulturnom centru i Pozorištu mladih, te dvije muzičke radionice. Artist in residence ovogodišnje Xenophonije bit će francuski pijanista bh. porijekla Bojan Zulfikarpašić koji će 9. aprila u BKC-u održati solo koncert. Dan kasnije nastupit će premijerno u duetu sa Amirom Medunjanin, dok će trećeg dana Xenophonije, također premijerno, nastupiti u kvartetu sa holandskim trubačem Ericom Vloeimansom, gitaristom Damirom Imamovićem i libanskim perkusionistom Bacharom Khalifeom.

Premijerno predstavljanje na Xenophoniji imat će i projekat mostarskih muzičara Teta Dunja, Teta Višnja i Teta Jagoda, a prvi put u Sarajevu koncert će održati trio danskog saksofoniste Jakoba Dinesena. U okviru programa bit će predstavljen i kvartet bh. pijaniste Edina Bosnića koji će promovirati svoj novi album. Bojan Zulfikarpašić i Eric Vloeimans održat će i majstorske radionice namijenjene mladim muzičarima.

Programima Xenophonije prisustvovat će i organizatori koncerata i festivala iz regije, kao i novinari iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Austrije, Njemačke i Francuske. Xenophonia će na ovaj način omogućiti susret i upoznavanje organizatora festivala i novinara sa domaćim umjetnicima i njihovom muzikom.