Kultura
0

"Xenophonia" u Beogradu i Novom Sadu

Sarajevo-x.com
Foto: Zijah Gafić
Foto: Zijah Gafić
Na festivalu Umbria Jazz Balkanic Windows koji će ovog vikenda biti održan u Beogradu i Novom Sadu nastupit će i kvartet koji je prvi put predstavljen na muzičkom događaju Xenophonia u Sarajevu u aprilu ove godine.

Kvartet kojeg čine holandski trubač Eric Vloeimans, bh. gitarista i pjevač Damir Imamović, francuski pijanista Bojan Zulfikarpašić i libanski perkusionista Bachar Khalife na svom prvom zajedničkom nastupu na Xenophoniji imao je odličan prijem publike, ali i novinara i organizatora koncerata i festivala iz regije koji su prisustvovali premijernom izdanju Xenophonije u oganizaciji Jazz Festa.

Nastupi kvarteta 28. augusta u Beogradu i 29. augusta u Novom Sadu nastavak su projekta Xenophonija u smislu da programi osmišljni povodom ovog događaja, nastavljaju život na festivalskim pozornicama i koncertnim dvoranama u regiji i šire. Do sada su interesovanje za koncert ovog kvarteta pokazali organizatori iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, te Holandije i Austrije.

Drugo izdanje Xenophonije bit će održano od 8. do 11. aprila 2010. godine a predstavit će regionalne i međunarodne umjetnike i njihove aktuelne projekte uz muzičke radionice i ostale edukativne programe ovog događaja namijenjene mladim umjetnickima i studentima muzičkih akademija iz regiona zapadnog Balkana.