Kultura
0

Workshop u Mediacentru

Klix.ba
Workshop: Open source audio alati: slobodni software za slobodni sound (open source audio tools: free software for free sound).

Derek Holzer (US/ NL), sound and radio Artist, Mediacentar Sarajevo (Kolodvorska 3), nedjelja 12. 10. 2003. u 15:00.

Zbog ograničenja prostora i opreme, workshopu će prisustvovati limitirani broj učesnika. Ukoliko ste zainteresirani za učestvovanje na workshopu Dereka Holzera u Mediacentru, molimo Vas da to potvrdite putem emaila [email protected] najkasnije do petka, 10. 10. u 19:00 sati.

Open source audio tools: free software for free sound

Mnoštvo softwarea za produkciju zvuka i multimedije danas su dostupni samo kao gotovi proizvodi za kreiranje sadržaja, bez mogućnosti promjene programa samog. Još ih je manje koji su slobodni za download, besplatno korištenje i razmjenu. Free i open source software omogućavaju stvarnu alternativu skupom komercijalnom softwareu i profesionalnoj opremi. Ovaj workshop bavit će se free software filozofijom, osnovama audio softwarea baziranog na Linux OS-u, tehnikama snimanja i editinga, te samostalnim programiranjem muzičkih alata koristeći Pure-Data software. Učesnici će koristiti ova saznanja da transformiraju zvukove glasova, instrumentata i snimaka općenito u realnom vremenu, dok će u isto vrijeme učiti kako sve ovo kompjuter čini mogucim.

Derek Holzer

Derek Holzer [USA 1972] je sound dizajner i umjetnik sa dugim iskustvom u radu sa net radiom i streaming medijskim tehnologijama. Učestvovao je u experimentalnim net radio projektima u u Mađarskoj (Paradiso) i Češkoj (Radio Jeleni). Također je radio sa R-lab, net radio grupom u Latviji na projektima istraživanja "akusticnog prostora" i mrežnih audio komunikacija.

U augustu 2001. Derek učestvuje u Acoustic Space Labu gdje 30 sound designera, community radio aktivista i naučnika experimentira sa 32-metarskom antenom snimajući i procesirajući zvukove planeta, komunikacijskih satelita i akustičnog okruženja.

Trenutno, fokus njegovog rada je na transformaciji malih, skoro neprimjetih zvukova sa raznih ruralnih i urbanih lokacija [Karosta Project, w/ Sara Kolster], te radi na elektromagnetnoj rezonanci u svakodnevnom okruženju [OZONE Project, w/ Bas van Koolwijk], kao i na free software baziranim aplikacijama kao Pure-Data.