Kultura
0

WMC Mostar predstavio projekt Balkan Banquets

FENA
Direktorica mostarskog World Music Centra (WMC) Aleksandra Savić na konferenciji za novinare predstavila je projekt Balkan Banquets, koji WMC Mostar provodi u suradnji s belgijskom organizacijom Via Lactea.

Po njezinim riječima, projekt Balkan Banquets započeo je prošle godine na drugom Internacionalnom World Music Festivalu u Mostaru, kada su ljudi iz spomenute belgijske organizacije predložili povezivanje belgijskih i bh. glazbenika.

Tako su krajem prošle godine vokal Jelena Miliušić i trubač Ivan Sušac boravili u Belgiji i Francuskoj, gdje su s belgijskom puhačkim orkestrom International Orchestre du Vetex nastupili na četiri koncerta.

Na koncertima su izvođene bh. sevdalinke, kao i druge izvorne pjesme iz regije, obrađene u posebnom aranžmanu prilagođenom puhačkom orkestru.

Orkestar du Vetex broji više od dvadeset članova, što profesionalnih muzičara, što zaljubljenika u glazbu, kazala je Jelena Miliušić, a krasi ih upravo nevjerojatna energija koju uspješno prenose na publiku.

„Najdojmljivija je ta njihova pozitivna energije. Oni možda nisu najbolji orkestar na svijetu, ali energija koju imaju kada izađu na pozornicu je nešto nevjerojatno. Ta se energija prenijela se na mene i na Ivan, i tih 15 dana koje smo proveli u Belgiji bili su nevjerojatni“, dodala je Miliušić.

Projekt Balkan Banquets nastavlja se i ove godine nizom koncerata u Belgiji, Francuskoj i Srbiji, a kako sevdah zvuči u izvedbi belgijskih glazbenika, domaća publika imat će priliku čuti na ovogodišnjem izdanju mostarskog World Music Festivala, 17., 18. i 19. srpnja.

„Suština ovog projekta je da Europi i svijetu približimo neke naše balkanske vrijednosti, prvenstveno kroz muziku. Ali i da predstavimo neke naše druge specifičnosti po kojima smo prepoznatljivi, kao što su kulinarstvo i slično“, istaknula je Savić.