Kultura
0

Warm Festival: U Sarajevu premijerno prikazan film režisera Manija Benchelaha

FENA
Projekcijom filma "This is Exile - Diaries of Child Refugees" (Ovo je izgon), režisera Manija Benchelaha sinoć je u Sarajevu otvoren programski dio Warm Festivala.

U opuštenoj atmosferi, danas u kinu Meeting point, režiser je razgovarao o procesu rada na tom dokumentarnom filmu koji obrađuje temu o izbjeglicama iz Sirije odnosno djeci u izgonu.

Na ideju za taj film došao je nakon što je, prilikom boravka u Siriji, vidio koliko djeca pate u sukobu i bivaju nedužna uvučena u njega.

Na tom filmu je radio godinu dana, od kraja 2013. do nevembra 2014. vraćao se u Siriju pet puta i svaki put je tamo boravio po tri sedmice. Tokom snimanja fokusirali su se na nekoliko obitelji, a odabrani su dijelovi koji su upotrijebljeni za film.

Režiser kaže da je raditi na filmu bilo emotivno jer nikad čovjek ne može biti spreman na takve situacije. Upitan za suradnju sa djecom tokom snimanja odnosno otkud može znati da mu djeca govore ono kako se uistinu osjećaju ili ono što čuju u kući, režiser kaže da se svakako osjeća utjecaj obitelji ali da prvenstveno djeca prenose svoja osjećanja.

Taj projekt finansijski je podržao Save the Children UK, namjera je podizanje svijesti o situaciji u Siriji, a koristit će ga da bi nabavili sredstva za programe pomoći izbjeglicama. Projekcija filma "This is Exite - Diaries od Child Refugees" u Sarajevu bila premijerna, a u oktobru bi trebalo da bude prikazan u Francuskoj na festivalu za ratne reportere.

Za Benchelaha režija je u fokusu interesiranja od 2012. godine, a razmišlja i o snimanju u Iraku. On je karijeru počeo kao učitelj, a prije pet godine ozbiljnije se zainteresirao za fotografiju, sam finansirao svoje filmove i putovao širom svijeta.

U narednih šest dana, Drugi Warm Festival okupit će, na jednom mjestu, reportere koji su izvještavali iz ratnih područja, umjetnike, istraživače i aktiviste koji se bave savremenim konfliktima.

Publika će imati priliku pogledati izložbe, filmske projekcije, te sudjelovati u panel diskusijama i prezentacijama knjiga, kao i raznim drugim aktivnostima koje su u vezi za suvremenim konfliktima.