{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Warm festival i ove godine tematizira savremene konflikte

19.6.2015. u 13:22
36
0
Warm festival i ove godine tematizira savremene konflikte
36
U Sarajevu će se u periodu od 28. juna do 4. jula održati drugi po redu Warm festival koji se bavi tematikom savremenog konfklita, a predstavit će mnoštvo filmova, izložba i drugih sadržaja koji govore o Ukrajini, Afganistanu, Nepalu, Kongu, Kolumbiji i drugim savremenim konfliktima.
Rémy Ourdan ispred Warm fondacije i pokretač ovog festivala je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u sarajevskom kinu Meeting Point kazao kako je ideja o festivalu nastala prije nekoliko godina u Sarajevu, a primarni cilj ove fondacije bio je napraviti Warm centar u Sarajevu. U pitanju je unikakatan projekat u svijetu i jedini koji se fokusira na sve konflikte.

Ideja je ispričati priču o ratu, ali da se u tu priču uključe umjetnici, aktivisti, reporteri, te bivši ratnici koji imaju iskustvo konflikta. Projekat raste, a otvaraju centre širom Evrope.

"Odlučili smo se jednom godišnje okupljati u Sarajevu, gradu koji je naša baza, srce Warm fondacije, zajedno sa našim prijateljima iz čitavog svijeta, 15 različitih zemalja, a razmatrat će se deset različitih konflikata u svijetu", kazao je Ourdan.

Na Warm Festival dolazi poznati američki pisac Sebastian Junger koji je napravio četiri dokumentarna filma o ratu. Njegov posljednji film, "The Last Patrol" doživjet će svoju evropsku premijeru upravo u Sarajevu, a prije nego je postao poznat po svojoj noveli "Perfect Storm", radio je kao freelance novinar za vrjeme opsade Sarajeva.

Na Warm festivalu, publika će imati priliku pogledati dvije svjetske premijere: film francuskog režisera Florenta Marciea "Commander Khawani", kojim će ovaj festival biti zatvoren, te film Nedima Lončarevića "Srebrenica's Voices" koji će biti prikazan 1. jula u 21 sat.

Velma Šarić, program menadžerica Festivala predstavila je šest izložbi koje će biti prikazane u okviru drugog Warm festivala, uključujući i jednu koja će se održati na vanjskom prostoru na Trgu djece Sarajeva.

U okviru Festivala premijerno će biti otvorena izložba "Discordia" Moisesa Samana, koja kroz dokumentarne fotografije predstavlja priču o arapskom proljeću. Tu je i izložba grupe autora "The Forenzic Turn" koja iz fotografskog ugla predstavlja zločine, a među njima je i bh. fotograf Zijah Gafić.

Pored ove izložbe koju će popratiti panel diskusija zajedno sa međunarodnom komisijom za traženje nestalih, tu je i izložba "Moje tijelo ratna zona" Centra za postkonfliktna istraživanja i ona pokazuje portrete žena koje su prošle kroz silovanja i seksualna zlostavljanja u BiH, Kongu, Nepalu i Kolumbiji. Ova izložba će zajedno sa Britanskom ambasadom biti otvorena ispred Trga djece Sarajeva 1. jula u 15:30.

Tu je još nekoliko izložbi, kao što je ulični art gdje će grupa mladih umjetnika širom Sarajeva u tolku noći uraditi nekoliko grafita.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: