Kultura
0

Warhol među nama

FENA
U okviru Festivala "Sarajevo-Sarajevska zima" danas je u Kolegijumu Artistikumu otvorena izložba začetnika pop arta Andyja Warhola iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti Medzilaborce (Slovačka).

Na otvaranju izložbe uz direktora Sarajevske zime Ibrahima Spahića prisutnima se obratila direktorica Ureda za kulturu Ministarstva kulture Slovačke Silvija Salanska.

Kako je Salanska rekla, Warhol je svoju ulogu netipičnog umjetnika doveo do savršenstva, a sebe je proglasio svojim najvećim umjetničkim djelom.

Andy Warhol (Andrew Warhola) je rođen 1928. godine u Pittsburghu, Pennsylvania, SAD, kao dijete čehoslovačkih imigranata. Od 1945. do 1949. godine studirao je slikovni dizajn i historiju umjetnosti, sociologiju i psihologiju na Carnegie Institute of Technology, Pittsburgh.

Upoznao je Philipa Pearlsteina i s njim se preselio u New York 1949. godine. Warhol je radio za mnoge poznate časopise, kao što su Vogue, Harper's Bazaar, The New Yorker, Glamour... Bio je američki slikar, autor filmova, izdavač i glavna ličnost u pokretu popularne umjetnosti.

Šezdesetih godina počeo je praviti slike poznatih američkih proizvoda, kao što je limenka Campbellove supe, te Coca-Cola, i snimio je više filmova. Umro je 1987. godine. Njegova djela su izlagana u brojnim muzejima i galerijama, a 1994. je otvoren Andy Warhol muzej u Pittsburghu.

Izložba predstavlja stvaralaštvo Andyja Warhola, a sastoji se od izabranih djela iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola i SAW u Medzilaborce, kao i djela iz privatnih kolekcija. S obzirom na činjenicu da se u svijetu najčešće izlažu djela Andyja Warhola koja pripadaju "kategoriji" čisto pop-art djela, cilj ove izložbe je predstavljanje njegovih manje poznatih umjetničkih djela, kao i dokumenata i artefakata o njegovom porijeklu, koji imaju važnu ulogu u njegovoj životnoj filozofskoj orijentaciji i umjetničkom stvaranju. Iz tog razloga se u ovom projektu nalaze i izabrana manje poznata djela, ali koja imaju izuzetnu umjetničku vrijednost i predstavljaju pojedinačne stvaralačke i tematske krugove umjetnika.

To su djela s tematikom smrti, portreti slavnih ličnosti, djela koja predstavljaju Warholov tematski krug "ART FROM ART" itd.

Predstavljeni su radovi iz razdoblja "pre pop-arta", rana umjetnička djela i ona koje je umjetnik stvarao sve do svoje smrti 1987. godine.