Kultura
0

Vuletić i Žalica s polaznicima Kampa animacije

FENA
Bh. reditelji Srđan Vuletić i Pjer Žalica u četvrtak uvečer održali su polaznicima Kampa animacije "Igman 2010." predavanje o temi scenarij-režija. Srđan Vuletić se u predavanju dotakao nekih osnovnih principa na kojima počiva kinematografija.

"Najvažniji je proces potaknut čovjekovom potrebom da nešto kaže. Svi ostali koraci u stvaranju nekog djela su manje važni", rekao je Vuletić.

Pjer Žalica je polaznicima skrenuo pažnju na činjenicu da se zajedno s tehnologijom animacija razvija velikom brzinom, istakao je i neophodnosti upotrebe animacije u modernim produkcijama te međusobnom prožetošću tih dviju umjetničkih formi.

"Nalazite se pred vratima svijeta koji ima najsvjetliju budućnost. Današnja produkcija igranih filmova je gotovo nemoguća bez upotrebe animacije."

Žalica je kao vezu između rada na animiranom i igranom filmu naveo primjer upotrebe storyboarda (predstavljanje scenarija u slikama).

"Storyboard vam omogućuje da prvi put vidite nacrtano ono što je neko napisao. To mnogo pomaže. Također, dobijate mogućnost da surađujete s osobom koji dolazi iz vašeg ili svijeta srodnog vama koja je vrlo kreativna i inspirativna", rekao je Žalica u obraćanju polaznicima.

Pred kraj predavanja i predavači i polaznici su se složili da bilo kakva podjela na žanrove je ustvari ograničavanje te da filmu, bilo da je on animirani ili igrani, treba dozvoliti da živi i razvija se bez ograničenja.

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta Kamp animacije Igman 2010. održava se od 13. do 20. juna u Omladinskom hostelu Feri na Igmanu i okuplja 50 učenika srednjih škola iz 12 gradova Federacije BiH: Sarajevo, Travnik, Mostar, Zenica, Tuzla, Bihać, Široki Brijeg, Čapljina, Živinice, Teočak, Srebrenik i Gračanica. Kao i prethodnih godina, polaznici pohađaju predavanja i radionice iz svih aspekata kreiranja animiranog filma i animacije uopće te nekih srodnih zanimanja.