Kultura
5

"Vrijeme traje, prolaze samo ljudi": Porodica, prijatelji i kolege se oprostili od Safeta Plakala

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevskom ratnom teatru danas je održana komemoracija povodom smrti Safeta Plakala, jednog od osnivača i inicijatora pokretanja ovog pozorišta davne 1992. godine.

Uz prigodan program u Sarajevskom ratnom teattru su se danas porodica, prijatelji i kolege oprostili od Safeta Plakala, jednog od najuvaženijih bh. dramaturga i jednog od nekoliko južnoslavenskih pisaca poezije dramske orijentacije.

Na komemoraciji su pušteni videoisječci sa snimanja dokumentarnog filma o predstavi "Sklonište", za koju je tekst pisao Safet Plakalo. Plakalo se prisjećao perioda u kojem su on i Dubravko Bibanović odlučili da u ratnim uvjetima naprave pozorište u opsadnom Sarajevu.

"U tim tragičnim vremenima nismo smjeli praviti tragediju, zato smo napravili grotesku, govor smijeha o tužnome. Predstava 'Sklonište' bila je svojevrsna psihoterapijska seansa za gledatelje i to je bila naša misija", govorio je Safet Plakalo.

Koliko je tada sarajevskoj publici bio potreban teatar, najbolje govori zabilješka u knjizi komentara jedne gledateljice: "Hvala sarajevskim glumcima što su nas spasili od toga da ne poludimo."

Sadašnji direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković obratio se prisutnima govorom u kojem je o Safetu Plakalu govorio kao o jednom od pionira savremene teatarske umjetnosti u BiH i čovjeku odgovornom za nastajanje teatra u ratnim vremenima opsade.

"Dobri umjetnici moraju biti dobri ljudi, a Safet Plakalo je bio upravo to, u najtežim je vremenima uspio prepoznati ono što je suštinsko i vratio je vjeru u čovjeka, pravdu i slobodu", kazao je Kreševljaković, izrazivši sućut njegovoj porodici i prijateljima.

Kreševljaković je dodao da se vrijednost lika i djela Safeta Plakala prevazilazi Sarajevo i BiH, te kako je on svojim zalaganjem i umjetnošću značajan ne samo za bh. teatar, nego i za historiju svjetskog teatra.

U sklopu komemoracije održan je i prigodan muzički program, a tekstove Safeta Plakala su čitali glumci SARTR-a, kao i direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić.