{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga"

S
6.10.2009. u 12:53
0
18
"Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga"
0
"Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga"
"Drage moje kolege, danas je, za mene, jedan od najtužnijih dana u povijesti bh. teatra. Razlog za moju tugu je vijest da vas je necivilizirani odnos gradskih i kantonalnih vlasti primorao da, nakon 60 godina uspješnog rada, zatvorite jednu od najznačajnih pozorišnih institucija u BiH, vaše i naše mostarsko Narodno pozorište", riječi su kojima je počeo svoju poruku podrške bh. režiser Dino Mustafić.
Posljednji brutalni napad vlasti na jednu tako važnu i etabliranu kulturnu instituciju kao što je mostarsko Narodno pozorište je znak i opomena svim svim pozorišnim umjetnicima i djelatnicima i ljubiteljima umjetnosti da ne mogu i ne smiju dalje šutjeti, poručio je on i pozvao na "borbu".

"Ova sramna epizoda nije završni čin, a kamoli epilog, rata koji sadašnje vlasti vode protiv umjetnosti i umjetnika. Ovaj besramni potez mostarskih vlasti je tek jedna loše režirana scena u kojoj negativci koji trenutno odlučuju o našim životima, nadama i stremljenjima iz nekog samo njima poznatog razloga vjeruju da su apsolutno nedodirljivi, a ne shvataju i ne slute da će već u sljedećem činu biti sklonjeni sa svojih pijedestala, da će pasti u historijski bezdan i, ako bude sreće, u potpuni zaborav", stoji u saopštenju za javnost Mustafića.

On je, kao umjetnik i građanin ove zemlje, uputio poziv umjetnicima da se udruže, solidarišu, da zbiju redove i "zajedno ispišu epilog koji naša zemlja i naša kultura zaslužuju".

"Epilog u čijoj završnoj sceni na pozorišnim daskama neće biti mjesta za one koji preziru kulturu i umjetnost. Epilog u kome svjetla pozornice neće obasjati primitivne politikante i ohole birokrate koji vladaju ministarskim kabinetima i našim sudbinama.
Njihova predstava se bliži kraju. Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga! Naša predstava tek počinje", poručio je režiser Mustafić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: