Dino Mustafić
0

"Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga"

Sarajevo-x.com
"Drage moje kolege, danas je, za mene, jedan od najtužnijih dana u povijesti bh. teatra. Razlog za moju tugu je vijest da vas je necivilizirani odnos gradskih i kantonalnih vlasti primorao da, nakon 60 godina uspješnog rada, zatvorite jednu od najznačajnih pozorišnih institucija u BiH, vaše i naše mostarsko Narodno pozorište", riječi su kojima je počeo svoju poruku podrške bh. režiser Dino Mustafić.

Posljednji brutalni napad vlasti na jednu tako važnu i etabliranu kulturnu instituciju kao što je mostarsko Narodno pozorište je znak i opomena svim svim pozorišnim umjetnicima i djelatnicima i ljubiteljima umjetnosti da ne mogu i ne smiju dalje šutjeti, poručio je on i pozvao na "borbu".

"Ova sramna epizoda nije završni čin, a kamoli epilog, rata koji sadašnje vlasti vode protiv umjetnosti i umjetnika. Ovaj besramni potez mostarskih vlasti je tek jedna loše režirana scena u kojoj negativci koji trenutno odlučuju o našim životima, nadama i stremljenjima iz nekog samo njima poznatog razloga vjeruju da su apsolutno nedodirljivi, a ne shvataju i ne slute da će već u sljedećem činu biti sklonjeni sa svojih pijedestala, da će pasti u historijski bezdan i, ako bude sreće, u potpuni zaborav", stoji u saopštenju za javnost Mustafića.

On je, kao umjetnik i građanin ove zemlje, uputio poziv umjetnicima da se udruže, solidarišu, da zbiju redove i "zajedno ispišu epilog koji naša zemlja i naša kultura zaslužuju".

"Epilog u čijoj završnoj sceni na pozorišnim daskama neće biti mjesta za one koji preziru kulturu i umjetnost. Epilog u kome svjetla pozornice neće obasjati primitivne politikante i ohole birokrate koji vladaju ministarskim kabinetima i našim sudbinama. Njihova predstava se bliži kraju. Vrijeme je da siđu sa scene i idu do vraga! Naša predstava tek počinje", poručio je režiser Mustafić.