{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijedna kolekcija Ars Aevi ponovo otvorena za građane i turiste

F
6.2.2014. u 16:47
63
1
Vrijedna kolekcija Ars Aevi ponovo otvorena za građane i turiste
63
Art Depo kolekcije Ars Aevi s djelima najznačajnijih umjetnika svijeta danas je ponovo, nakon dužeg vremena, uz prigodnu svečanost otvoren za javnost.
Time je vrijedna kolekcija umjetničkih djela 150 svjetskih autora ponovo dostupna javnosti, a smještena u Art Depou rekonstruisanom sredstvima Vlade Italije.

Predsjednik Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić pozdravio je prisutne, te u prigodnom obraćanju naglasio da Ars Aevi uprkos brojnim teškoćama i dalje preživljava, uz uvjerenje da su se sada okupile energije koje neće moći biti zaustavljene.

On smatra da je ovo novi početak za projekt Ars Aevi, koji ima vrlo važnu dimenziju - u potpunosti je međunarodno pozicioniran, što je posebno važno za male zemlje. Podvukao je da će se Ars Aevi pozicionirati znatno jasnije kao identitetska oznaka Grada Sarajeva, u odnosu na razuđeni identitet BiH.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan izrazio je zadovoljstvo što je Depo Ars Aevija ponovo otvoren, te naglasio da je to tek prvi korak ka ostvarenju konačnog cilja - izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.

"Često smo nerealni u postavljanju ciljeva, jer želimo da se realiziraju u kratkom roku. Ovo je prvi mali korak sada, ali veliki za Ars Aevi i kulturnu scenu, kojim ćemo omogućiti da Sarajevo na kulturnoj mapi svijeta postane dosta značajnije", istaknuo je on.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić nada se da će ovo biti početak kontinuiteta do cilja - da se zajedno uz podršku Ambasade Italije izgradi muzej savremene umjetnosti. Također se nada da predstojeći izbori u oktobru neće inicirati ponovni prekid projekta.

Da je Sarajevo veliko blago dugo imalo zaključano naglasio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ocijenivši da je riječ o umjetničkoj kolekciji koja je procijenjena najvrijednijom u jugoistočnoj Evropi.

"Ne postoji savremeni ili glavni grad u svijetu koji nema muzej savremene umjetnosti. Ovu zbirku moramo pokazati svima koji dolaze u Sarajevo i po tome se svrstati u metropole Evrope", kazao je on.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias podsjeća da je po dolasku u Sarajevo prošle godine vrlo brzo shvatio kakav dragulj posjeduje ovaj grad, te mu je cilj postao da se kolekcija ponovo učini dostupnom za javnost.

Kao jedan od važnih koraka u budućnosti smatra uključivanje privatnog sektora u taj proces, naglašavajući da nijedna institucija kulture u svijetu danas ne funkcioniše bez partnerstva vladinog i privatnog sektora.

"Nadamo se da će muzej arhitekte Renza Piana biti izgrađen, jer bi on pomogao da ratna slika ljudi u svijetu o Sarajevu bude promijenjena", zaključio je on.

Program svečanosti otvaranja Depoa vodio je direktor Ars Aevia Enver Hadžiomerspahić, podsjetivši na nemjerljiv značaj kolekcije za Sarajevo, ali i svijet umjetnosti uopće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: